Nieuwsbrief
Pindakaasvloer, animatiefilms en live muziek in Boijmans

Pindakaasvloer van Wim T. Schippers

De recent aangekochte ‘Peanut-Butter Platform’, beter bekend als de Pindakaasvloer, in 1962 bedacht door Wim T. Schippers, is vanaf 5 maart te zien.

Wim T. Schippers, Pindakaasvloer 1962-2010, Galerie Mickery Loenersloot, 1969, Fotocredit: Galerie A
Wim T. Schippers, Pindakaasvloer 1962-2010, Galerie Mickery Loenersloot, 1969, Fotocredit: Galerie A

Museum Boijmans Van Beuningen heeft in december 2010 de Pindakaasvloer (1962) van Wim T. Schippers aangekocht. Vanaf zaterdag 5 maart, tijdens de Rotterdamse Museumnacht, zal de vloer te zien zijn in een speciale tentoonstelling. Naast de zwevende steen ‘Het Is Me Wat’ (1999) en het witte tapijt van aan elkaar gemaakte zwabbers waarin groene eieren zijn verwerkt (1966), kan het publiek de toelichting zien op de Pindakaasvloer en via speciale Pindakaaspost online vragen stellen aan de kunstenaar. Voor meer informatie over de Pindakaasvloer en over Wim T. Schippers, kijk op onze website.

Vragen en reacties
Er zijn veel vragen en reacties binnengekomen over de aanschaf en de tentoonstelling van de Pindakaasvloer. Zo vroeg men zich af of de Pindakaasvloer een kunstwerk was, waarom er voor betaald werd en wat het toe zou voegen aan de museumcollectie. Museum Boijmans Van Beuningen heeft hieruit een selectie gemaakt en deze vragen voorgelegd aan Wim T. Schippers.

Een voorbeeld van deze vragen en het antwoord:

Waarom is de Pindakaasvloer een kunstwerk?
Het idee achter de Pindakaasvloer is dat in principe alles zinloos en onzinnig is, maar daarom nog wel de moeite waard. Pindakaas op de vloer is natuurlijk heel erg vreemd. Maar door het in een museum tentoon te stellen kunnen mensen zien dat zoiets ook kunst kan zijn en gaan ze nadenken over wat kunst nu precies is. Zo laat ik zien dat overal kunst van kan worden gemaakt, als je het maar zo noemt. De bezoeker moet zelf op zoek gaan naar de antwoorden in het leven en niet zomaar de meningen van anderen overnemen. Het gaat erom dat je het leuk kunt hebben met de grootste onzin.

Het museum maakt een speciale film over de Pindakaasvloer, die vanaf 5 maart ook op ArtTube, het online videokanaal van Museum Boijmans Van Beuningen, zal ver verschijnen.

De Pindakaasvloer is mede aangekocht met middelen van de Mondriaan Stichting. De presentatie wordt mede mogelijk gemaakt door Unilever.

Terug