Nieuwsbrief
Tijd voor een feestje!

Schoonheid in de Wetenschap

Het blijkt er te zijn: schoonheid in de wetenschap. Een nieuwe bron van inspiratie? Vanaf 12 februari kunt u zich laten overtuigen door deze tentoonstelling en wij geven hier alvast een voorproefje van de audiotour.

Kristalvorming mengsel van paracetamol en dextrine, foto: Loes Modderman
Kristalvorming mengsel van paracetamol en dextrine, foto: Loes Modderman

Wetenschap is een zoektocht, aan de hand van verifieerbare feiten, naar nieuwe kennis van de werkelijkheid. Kunst schept zijn eigen werkelijkheid en roept daarmee bij de toeschouwer emotie en vaak een gevoel van schoonheid op. De uitdaging voor deze tentoonstelling was te onderzoeken of ook in de natuurwetenschappen beelden voorkomen van grote schoonheid. Prof. dr. Hans Galjaard (1935) heeft de laatste twee jaar meer dan zestig onderzoekers in een dertigtal instituten benaderd. Hij heeft wetenschappers gevraagd naar beelden uit hun vakgebied van uitzonderlijke schoonheid.

Audiotour en smartphone-tour
Voor deze tentoonstelling is ook een audiotour ontwikkeld en ingesproken door Hans Galjaard. Hier vindt u een voorproefje van de tour, de inleiding. En hier vindt u een audiofragment over de beelden van Wim van Egmond. Deze tour kunt u bij de infobalie in het museum voor drie euro huren.
Nieuw! Via uw smartphone is de tour ook gratis te beluisteren, door de QR codes in de tentoonstelling te scannen. Deze online tour is gemaakt in samenwerking met de populairwetenschappelijke site Kennislink.nl en is ook online te beluisteren. Kijk vanaf 12 februari op www.kennislink.nl/schoonheid

Interview Hans Galjaard
Als u meer wilt weten over de totstandkoming van de tentoonstelling kunt u het interview met Hans Galjaard bijwonen op zondag 20 februari. Hier vindt u meer informatie en kunt een plaats reserveren.

Symposium
Op 11 maart 2011 organiseert het museum een symposium over Schoonheid en Wetenschap. Het museum heeft dr. Jan C. Molenaar, emeritus hoogleraar bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, uitgenodigd om een programma hiervoor samen te stellen. Hij koos voor drie thema’s met bijdragen van bekende wetenschappers uit verschillende disciplines. Hier vindt u informatie over de sprekers en het programma. Geef u tijdig op in verband met beperkte capaciteit.

Mediapartner: NRC Handelsblad

Korting
Met uw toegangskaart van Museum Boijmans Van Beuningen krijgt u €2,50 korting in Museum Boerhaave (geldig van 12 februari t/m 5 juni 2011).

Terug