Nieuwsbrief
Vormgeving in Boijmans deze herfst. Win een ontwerp van Jongerius!
november 2010

De vaas als canvas: nieuwe serie Coloured Vases (series 3)

Een van de meest recente werken in de tentoonstelling ‘Hella Jongerius - Misfit’ is een groep van 300 vazen, Coloured Vases (serie 3), deze wordt in Rotterdam voor het eerst getoond.

Hella Jongerius,Coloured Vases serie 3, totaal, Gerrit Schreurs Fotografie
Hella Jongerius,Coloured Vases serie 3, totaal, Gerrit Schreurs Fotografie

Op de vloer van de tentoonstellingsruimte staan 300 vazen opgesteld in uiteenlopende kleurschakeringen: de nieuwe serie Coloured Vases (serie 3). Deze en de twee andere series Coloured Vases laten kleurexperimenten zien waarbij telkens een bestaande vaas is gebruikt als ‘canvas’. De eerste twee series bestonden uit respectievelijk veertig en tweeënveertig verschillende porseleinen vazen, deels bedekt met een verflaag uit de industriële kleurenpaletten RAL (2003) en NCS (2007). De derde serie is afgelopen zomer vervaardigd in nauwe samenwerking met de ambachtelijke glazuurexperts van Koninklijke Tichelaar Makkum.

Mineralen
Ditmaal is niet gekozen voor industriële lak, maar voor een combinatie van honderd oude mineraalrecepten en honderd hedendaagse, chemische glazuurrecepten. De laatste noemt Jongerius de ‘fast-food’ kleuren van de huidige keramische industrie. De mineraalrecepten bevatten ingrediënten zoals cadmium (rood), ijzer (bruin), selenium (geel), koper (groen), kobalt (blauw) en mangaan (paars). De oude en nieuwe kleuren worden in diverse patronen over elkaar heen gezet, waardoor ze optisch met elkaar gaan mengen. Een soort pointillisme op porselein. Door de patronen en mengingen, maar ook door te spelen met stooktemperaturen, worden nieuwe kleuren gecreëerd. Deze ogen niet vlak zoals de verfsoorten die we kennen van de industrie, maar onregelmatig, gelaagd en levend als de kleuren die we kennen van schilderijen.

Volgens Jongerius heeft de industrie zich in de afgelopen decennia teveel gericht op kwantiteit en standaardisering. Er zijn duizenden kleurnuances gecreëerd en al die kleuren moeten onder alle omstandigheden precies hetzelfde ogen. Daarmee is de kwaliteit verloren geraakt van kleuren die onregelmatigheden vertonen en daardoor een diepere ervaring genereren, zoals de kleuren van deze serie Coloured Vases (serie 3).

Terug