Nieuwsbrief
Vormgeving in Boijmans deze herfst. Win een ontwerp van Jongerius!
november 2010

Jongerius ordent op kleur…

In de tentoonstelling ‘Hella Jongerius – Misfit’ vindt u de objecten op de muren van Museum Boijmans Van Beuningen: niet alleen de serviezen, maar ook de stoelen en banken van Hella Jongerius worden aan de muur van het museum gemonteerd.

Nymphenburg Sketches-Animal Bowls (2004, foto: Nymphenburg), Repeat (2002, foto: Maharan) en Non-Temporary (2005, foto: Gerrit Schreurs Fotografie)
Nymphenburg Sketches-Animal Bowls (2004, foto: Nymphenburg), Repeat (2002, foto: Maharan) en Non-Temporary (2005, foto: Gerrit Schreurs Fotografie)

De objecten zijn gerangschikt op kleur en bijna allemaal bevestigd op de wanden. Door deze rangschikking is er geen chronologische of thematische indeling, en ook geen hiërarchie tussen eindproducten en voorstudies. Door de objecten op te hangen verliezen ze hun gebruikelijke functionele context en bent u als bezoeker toeschouwer in plaats van gebruiker. De museale context biedt ruimte voor reflectie en aandacht van de bezoeker voor alle betekenissen die schuilgaan in de objecten die te zien zijn.

Enkele ontwerpen worden uitgelicht in het midden van de zaal, waaronder de Frog Table (2009). Deze tafel is recent aangekocht door het museum en een aanvulling op de andere ontwerpen van Jongerius in de collectie. Uit een grote geglazuurde decoratie klimt een kikker omhoog in de Frog Table. De kleurige dikkerd maakt zich langzaam los uit zijn decoratieve keurslijf. In dit ontwerp onderzoekt Jongerius de mogelijkheden van verhalende decoraties. ‘Decoratie is een goede manier om de verbeelding te prikkelen en je te laten voelen dat een product echt van jou is’, aldus Jongerius in een interview in The International Herald Tribune (maart 2009).

Terug