Nieuwsbrief
Vormgeving in Boijmans deze herfst. Win een ontwerp van Jongerius!
november 2010

Hella Jongerius-Misfit

Wat is design? Wat is ambacht? Wat is decoratie? Hoe kan de relatie tussen mensen en producten worden versterkt? Deze vragen liggen ten grondslag aan vrijwel alle werken van de Nederlandse ontwerper Hella Jongerius (1963). Zij geeft geen definitieve antwoorden, maar toont vooral de vele mogelijkheden.

Ontwerp: Thonik
Ontwerp: Thonik

In ‘Hella Jongerius – Misfit’ krijgt u een uniek overzicht van de werkwijze, experimenten en vernieuwende producten van Hella Jongerius. Museum Boijmans Van Beuningen toont haar innovatieve visie op het ontwerpvak.

In de jaren 90 introduceert Jongerius ambachtelijke imperfecties en individualiteit in industriële productieprocessen. Zij onderzoekt de ‘misfits’, de individuele afwijkingen tussen verschillende exemplaren van een ontwerp en de zichtbare sporen van de hand van de maker. Daarnaast gebruikt Jongerius in haar werk historische motieven en verhalende decoraties. Soms wordt decoratie zo belangrijk dat deze bijna los komt van het platte vlak en een driedimensionale vorm krijgt. In recente ontwerpen staat het onderzoek naar kleur centraal. Ook hier is Jongerius op zoek naar onregelmatigheden en gelaagdheid in de perceptie. De kwaliteiten die ze zoekt vindt ze niet in het gestandaardiseerde kleurenpalet waarmee de industrie werkt, maar wel in schilderijen.

Biografie
Hella Jongerius (1963) geldt internationaal als een van de belangrijkste ontwerpers van haar generatie. In 1993 start zij in Rotterdam haar studio Jongeriuslab, waar zij zowel in eigen beheer als in opdracht van nationale en internationale bedrijven producten ontwerpt. Jongerius introduceert in de jaren negentig ambachtelijke imperfecties en individualiteit in industriële productiemethodes.

Te doen
Rondom de tentoonstelling organiseert het museum diverse activiteiten, zoals een familiedag op 2 januari en een themamiddag met lezingen op 22 januari 2011. Hella Jongerius wordt geïnterviewd in een aflevering 13 van Boijmans TV. Deze aflevering wordt op 16 november 2010 om 17.30 uur uitgezonden op TV Rijnmond en is daarna te zien op arttube.boijmans.nl, het online videokanaal van Museum Boijmans Van Beuningen.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Louise Schouwenberg en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Ahrend Fonds. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Maharan, Vitra, Koninklijke Tichelaar Makkum, Kettal, Camper en kt COLOR. ‘Hella Jongerius – Misfit’ is hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010

Terug