Nieuwsbrief
Vormgeving in Boijmans deze herfst. Win een ontwerp van Jongerius!
november 2010

Johan Thorn Prikker – de Jugendstil voorbij

Johan Thorn Prikker was een dwarsligger, een moralist en een harde werker. Dat maakt zijn oeuvre verrassend, veelomvattend en veelzijdig. Het bestaat uit schilderijen, tekeningen, grafiek, textiel, meubelen, monumentale wandschilderingen, mozaďeken en glas-in-loodramen.

Beeldmerk ‘Spel van het leven’ (1901-1902) muurschildering in het trappenhuis/entreehal van villa De Zeemeeuw, Scheveningen. Sgrafitto, intarsia en a secco. Circa 10 x 4 meter. Uitgevoerd in samenwerking met Johan Altorf
Beeldmerk ‘Spel van het leven’ (1901-1902) muurschildering in het trappenhuis/entreehal van villa De Zeemeeuw, Scheveningen. Sgrafitto, intarsia en a secco. Circa 10 x 4 meter. Uitgevoerd in samenwerking met Johan Altorf

In Nederland is Thorn Prikker vooral bekend als een van de meest interessante symbolistische schilders, met 'De Bruid' als één van zijn topwerken. In Duitsland, waar hij na 1904 woonde, kent men hem als een glas-in-loodontwerper en maker van spectaculaire mozaïeken. Uit deze latere jaren dateert echter ook zijn destijds spraakmakende ontwerp Het Havenbedrijf (1918) bestemd voor het stadhuis in Rotterdam. Met de verwerving van dit grote doek in 1922 begon Museum Boijmans zich als museum voor moderne kunst te afficheren.
De tentoonstelling Johan Thorn Prikker. De Jugenstil voorbij volgt de kunstenaar langs alle plaatsen waar hij woonde en langs alle veranderingen die zich in zijn werk voltrokken. Het toont zijn ononderbroken creatieve zoektocht naar een idioom en een geschikte techniek om zijn idealen in beelden om te zetten. Johan Thorn Prikker zag zichzelf als een ‘kunstarbeider’ die midden in het leven stond en die door middel van zijn werk zijn idealen op de beste en mooiste manier aan iedereen wilde presenteren.

Samenwerking
‘De Jugendstil voorbij’ is gemaakt in samenwerking met museum kunst palast in Düsseldorf, waar de tentoonstelling in het najaar van 2011 te zien zal zijn. De tentoonstelling is mede samengesteld door gastconservator en Thorn Prikker-expert Christiane Heiser. Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met inleidende artikelen door 12 specialisten in Nederland, Duitsland en Canada. De catalogus is online te koop via webshop.boijmans.nl of in de bookshop van het museum voor €34.

Te doen
Op 21 november vindt een lezing plaats waarin Kees van Dongen en Johan Thorn Prikker worden vergeleken en op 27 november wordt een themamiddag over Johan Thorn Prikker georganiseerd. Vanaf 13 november is er iedere zondag een gratis instaprondleiding over de tentoonstelling.
Voor meer informatie: www.boijmans.nl. Vanaf eind november is een informatieve film over Johan Thorn Prikker op het online videokanaal arttube.boijmans.nl te zien.

De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met BankGiro Loterij, museum kunst palast in Düsseldorf, SNS REAAL Fonds, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht en is onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2010-2011.

Terug