Nieuwsbrief
Grote ogen in het museum
Najaar 2010

Bedreigde kunstcollectie

Zoals u de afgelopen maand in de media heeft kunnen zien loopt de collectie van het museum risico als gevolg van wateroverlast. Vandaag verschijnt op arttube.boijmans.nl een video waarin directeur Sjarel Ex het probleem uit de doeken doet en benadrukt hoe belangrijk het is om de collectie voor toekomstige generaties veilig te stellen.

Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in depot bij wateroverlast juli 2007
Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in depot bij wateroverlast juli 2007

Alleen al dit zomerseizoen zijn de kelders, waarin ook de kunstdepots huizen, viermaal ondergelopen. Ze voldoen al jaren niet meer aan de eisen en stevige regenbuien zorgen in toenemende mate voor water- en vochtoverlast. Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van 140.000 kunstwerken met een waarde van vele miljarden, grotendeels eigendom van de gemeente Rotterdam. Om de veiligheid van deze verzameling te waarborgen, is een nieuw depot nodig.

Miljardencollectie
De miljardencollectie is voor negentig procent eigendom van de Gemeente Rotterdam, die tevens eigenaar is van het museumgebouw. 140.000 schilderijen, objecten, tekeningen en prenten van de 15e tot de 21ste eeuw worden in het museum gehuisvest. Een gedeelte van deze collectie is voor publiek te bezichtigen, maar een groot deel wordt opgeslagen in depots onder het museum. In 2005 leidde een onderzoek in opdracht van de Gemeente Rotterdam ertoe dat de depots werden afgekeurd. De staat van de depots is zo slecht dat de Raad van Toezicht van het museum in januari 2009 aangaf de verantwoordelijkheid voor de staat van de collectie niet langer te kunnen dragen, en deze teruggaf aan de Gemeente Rotterdam.

Nieuw depot
Ondanks een aantal tijdelijke maatregelen is het risico voor de kunstverzameling onverminderd groot. Om de miljardencollectie voor toekomstige generaties veilig te stellen is een nieuw extern kunstdepot voor Museum Boijmans Van Beuningen hard nodig. Het vorige college van B&W heeft hiervoor een reservering van 23 miljoen opgenomen op de investeringsplanning van het Cultuurprogramma voor de Binnenstad. Op 15 september 2010 neemt het nieuwe college hierover een besluit, de Raad van Toezicht en de directie van het museum zien deze beslissing vol vertrouwen tegemoet.

Video
Voor een aflevering van Boijmans TV vertelt Sjarel Ex op camera over de depotproblemen, de bedreiging van de Rotterdamse kunstcollectie en mogelijke oplossingen. Dit najaar in Boijmans TV, maar nu al op arttube.boijmans.nl.

Terug