Nieuwsbrief
Grote ogen in het museum
Najaar 2010

Sculpturen van Ronald Cornelissen

De Rotterdamse kunstenaar Ronald Cornelissen (1960) toont vier nieuwe sculpturen die refereren aan de vier ruiters van de Apocalyps.

Ontwerp: Thonik
Ontwerp: Thonik

Ronald Cornelissen is vooral bekend om zijn tekeningen in een los handschrift. Daarnaast maakt hij sculpturen van eenvoudige materialen zoals meubelplaat, papier-maché en karton die verwijzen naar motieven uit zijn tekeningen. Deze sculpturen vormen het uitgangspunt van zijn presentatie ‘The Horseman’s Kitchetnette (When Demons Cook)’ die vanaf de seizoensopening op zaterdag 18 september in Museum Boijmans Van Beuningen is te zien.

De vier metersgrote sculpturen met namen als ‘Limbo’, ‘The Great Wave’, ‘Gangreen’ en ‘For the God of Love’ verwijzen elk naar een van de ruiters van de Apocalyps, de hoofdrolspelers in Openbaring 6 van het Nieuwe Testament. Door het gebruik van gewone materialen krijgen de verwijzingen, naar politiek, religie, fascisme en de dood, een alledaags karakter. Naast de vier sculpturen toont Cornelissen een vijftal fotocollages en tekeningen.

De tekeningen en sculpturen refereren aan comics, cartoons, graffiti, straatpoëzie, muziek, kunst en architectuur. Zo vindt u in het werk ‘The Great Wave’ een verwijzing naar de beroemde houtsnede van de Japanse Kunstenaar Hokusai. Ook in het werk ‘For the God of Love’ schuilt een verwijzing naar het met diamanten ingelegde doodshoofd van de Britse kunstenaar Damien Hirst.

Meer informatie over de kunstenaar: www.ronaldcornelissen.com

De tentoonstelling wordt ondersteund door het Fonds BKVB.

Terug