Nieuwsbrief
Grote ogen in het museum
Najaar 2010

Het hemelse atelier van Lutz & Guggisberg

Het Zwitserse kunstenaarsduo Andres Lutz en Anders Guggisberg presenteert hun ideale atelier in Museum Boijmans Van Beuningen. Lutz & Guggisberg werken sinds 1996 samen aan een veelomvattend oevre. In het atelier in Zurich ontstaan schilderijen, beelden en foto’s waaraan ze intensief samenwerken.

Interventie #15 Lutz & Guggisberg, Het atelier in de hemel, foto: Lutz & Guggisberg
Interventie #15 Lutz & Guggisberg, Het atelier in de hemel, foto: Lutz & Guggisberg

Het museum heeft deze zomer de kunstenaars uitgenodigd om een grote museumruimte als tijdelijke studio in te richten. De eerder gemaakte theaterdecorstukken, die begin juni 2010 zijn gebruikt in het Stadstheater van Bern, zijn door het duo in tien dagen omgevormd tot een ruimtelijke installatie waarin het publiek kan ronddwalen en zich kan verbazen. Geen detail is overgeslagen. Zo staan er zorgvuldig geplaatste gebruikte koffiekopjes en liggen er her en der propjes verspreid. Lutz & Guggisberg kenmerken hun werk door de driedimensionale vormgeving van heel gewone dingen. De absurde bouwsels worden afgewisseld met sculpturen waarin doorgewone voorwerpen de hoofdrol spelen. In maquettes en modellen, schilderijen en foto’s wordt zo een persoonlijk en fantasierijk wereldbeeld gecreëerd.

Lutz & Guggisberg zetten de traditie van het dadaïsme, dat is gebaseerd op uiteenlopende inspiratiebronnen, op eigen wijze door. Op een beweegelijke manier kronkelt het werk tussen het onbevlekte wit en het zwartste zwart om uit te komen bij een stijl die in schrijnbare chaos een bijzondere nieuwe ruimte schept.

Terug