Nieuwsbrief
Grote ogen in het museum
Najaar 2010

Van Dongen en zijn vrouwen

Denk aan Kees van Dongen en portretten van mooie vrouwen doemen op. Vrouwen gekleed in de creaties van modeontwerper Paul Poiret, dames van lichte zeden, operazangeressen, vrouwen uit verre landen, acrobates en niet te vergeten chique high society ladies. Kees van Dongen was de man van de mooie vrouwen.

Kees van Dongen, Femme assise / Zittende vrouw, 1911, Olieverf op doek, 129,5 x 195,6 cm, particuliere collectie, Pictoright, Amsterdam.
Kees van Dongen, Femme assise / Zittende vrouw, 1911, Olieverf op doek, 129,5 x 195,6 cm, particuliere collectie, Pictoright, Amsterdam.

Van Dongen deelde zijn leven met verschillende vrouwen. Over het schilderen van vrouwen zei Van Dongen zelf ooit: “De essentiële regel is dat je ze op het doek wat langer en slanker maakt. Vervolgens moet je hun juwelen wat groter maken. Dan zijn ze altijd tevreden.”
Op de tentoonstelling zijn ruim zestig prachtige schilderijen te zien. Het merendeel daarvan zijn vrouwenportretten. Van Dongen schilderde ook landschappen, interieurs en enkele mannen. Echter de vrouwen, naakt en gekleed, zijn op de tentoonstelling in de meerderheid, net als in zijn eigen leven.
Magazine Oog besteedde deze maand een artikel aan de minnaressen en vrouwen in het leven van Van Dongen zoals Guus Preitinger, Jasmy Jacob,Renée Maha en Marie-Claire Huguen. In de Elsevier Stijl van september is door fotograaf Miep Jukkema een prachtige fotoreportage gewijd aan de styling à la van Dongen. Vrouwen met zwart omrande ogen, grote kettingen en elegante kledingstukken die zo uit Van Dongens tijd lijken te komen.

Terug