Nieuwsbrief
Grote ogen in het museum
Najaar 2010

De grote ogen van Kees van Dongen toont...

De tentoonstelling laat de mooiste werken zien van schilder Kees van Dongen die beroemd werd met zijn verleidelijke vrouwenportretten en zijn fabuleuze levensstijl.

De grote ogen van Kees van Dongen. Ontwerp: Thonik
De grote ogen van Kees van Dongen. Ontwerp: Thonik

Van links geëngageerde illustrator ontwikkelde Van Dongen zich tot gevierde kunstenaar. In zijn nieuwe woonplaats Parijs brak hij door via de avant-garde stroming het fauvisme. Dit najaar toont Museum Boijmans Van Beuningen ruim zestig schilderijen en een selectie keramiek, fotomateriaal, affiches en tekeningen van de Rotterdamse meester. Ook is er een film te zien waarin conservator Anita Hopmans vertelt over het werk en het leven van de kunstenaar.
‘De grote ogen van Kees van Dongen’ toont prachtige werken die Van Dongen maakte tijdens een verblijf in Rotterdam in 1907, zoals het felgekleurde ‘Modjesko’. Ook de schilderijen geïnspireerd door de Folies-Bergères en de meest gedurfde Parijse werken, waaronder het naakt van zijn vrouw Guus, zijn te zien. Belangrijk zijn ook de stukken die hij schilderde naar aanleiding van zijn reizen naar Spanje, Marokko en Egypte. Deze experimentele en verleidelijke vrouwenportretten, met oriëntaalse invloeden, intensieve kleuren en decoratieve accenten, behoren tot zijn beste werken. Zijn bekende werk Vinger op de wang is gemaakt tijdens een reis naar Spanje. Dit schilderij -uit de collectie van het museum- is onlangs gerestaureerd. Vanaf 18 september is het schilderij weer te zien met de originele kleuren zoals ooit bedoeld door de schilder.
Deze bijzondere tentoonstelling is een unieke kans om alle topstukken van de schilder bijeen te zien.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Unilever, hoofdbegunstiger de Turing Foundation, OC&C Strategy Consultants, Bank Giro Loterij, een bijdrage uit het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Straver Fonds, Ploum Lodder Princen, Stichting Bevordering Van Volkskracht, Stichting Gifted Art  en het Ministerie van OCW vanwege het toekennen van indemniteit. ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ is hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.
 

Terug