Nieuwsbrief
Grote ogen in het museum
Najaar 2010

Rotterdam in de sfeer van Kees van Dongen

Op 26 januari 1877 werd Cornelis Theodorus Maria van Dongen geboren in Delfshaven. 133 jaar na zijn geboortedag is Van Dongen in binnen- en buitenland nog even legendarisch als in zijn eigen roaring twenties, toen hij, samen met vriend Pablo Picasso, Parijs opkleurde met zijn sprankelende werk, zijn grandioze feesten en zijn Hollandse persoonlijkheid.

Kees van Dongen, Liverpool Light House (ook als Le Hussard), 1907, Olieverf op doek, 100 x 81 cm, particuliere collectie, Pictoright, Amsterdam.
Kees van Dongen, Liverpool Light House (ook als Le Hussard), 1907, Olieverf op doek, 100 x 81 cm, particuliere collectie, Pictoright, Amsterdam.

Van Dongen voelde zich begin negentienhonderd niet meer thuis in zijn vaderland, tuttig vond hij het. Of Van Dongen versteld zou staan van de impact van zijn werk, ruim een eeuw later, is de vraag. Al in zijn eigen tijd was de Rotterdammer geliefd en gewild en ook toen al werden zijn schilderijen verkocht voor recordprijzen. Toen er in 1947 over zijn tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen een rel ontstond vanwege het vele naakt, zei hij, staande bij een groot liggend naakt van Breitner: “Ik begrijp niet dat ze dat laten hangen.” En, gebarend naar een stilleven met fruit en een geplukte eend: ”En die daar heeft ook geen veren.” Hij zei erbij dat hij nooit meer naar Nederland terug zou komen, tenzij de koeien een bustehouder zouden dragen.

Naakt
Meer dan een halve eeuw later schitteren zijn mooiste werken opnieuw tezamen in het museum waar ooit zijn naakten als schokkend werden ervaren door het gemeentebestuur. Dit keer geen rel over naakt. Van Dongen komt op verschillende plekken terug in Rotterdam. In hotels zijn leuke Van Dongen arrangementen te boeken zoals een Van Dongen overnachting in het suitehotel Pincoffs, een hotel dat zelf ook originele Van Dongens heeft hangen. Centrum Beeldende Kunst Rotterdam houdt een expositie omtrent een specifiek Van Dongen werk, onlangs schilderden amateurs er op los tijdens de Kees van Dongen schilderdag in Delfshaven en verschillende winkels in de stad vullen de etalages met Van Dongen. Zoals momenteel de Bijenkorf en vanaf komend weekend Selexyz Donner. En wellicht vangt u op de NS stations ook nog een glimp op van de kunstenaar. In het museumrestaurant geniet u van een Van Dongen menu en of van Dongen gebak. De museumwinkel verkoopt daarnaast allerlei Van Dongen items, van kalenders tot boekjes en natuurlijk het nieuwe standaardwerk over Kees van Dongen, een rijk geïllustreerde catalogus samengesteld door gastconservator en kunsthistorica Anita Hopmans. Een Rotterdammer om trots op te zijn en om niet te missen.

Terug