Nieuwsbrief
Zomernieuwsbrief: Kunst in Boijmans en in de haven
20 juni 2010

Tentoonstellingen

De zomer brengt weer mooie tentoonstellingen in Museum Boijmans Van Beuningen. Zie hier het overzicht.

Collectie Twee. Foto: Kees Spruijt
Collectie Twee. Foto: Kees Spruijt

Ritsue Mishima
t/m 30 mei 2010
De Japanse glaskunstenaar Ritsue Mishima exposeert glazen objecten in een speciaal aangelegde Japanse wintertuin binnen de muren van het museum. Het merendeel van de circa dertig objecten is door Mishima gemaakt voor deze tentoonstelling. De objecten staan laag bij de grond opgesteld. Als bezoeker kunt u over het pad lopen en het Venetiaanse glaswerk van heel dichtbij bekijken.

Interventie #13 Anne Wenzel - Requiem of Heroism
t/m juli 2010
De Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel (1972) presenteert recent keramisch werk.  Zij toont een installatie van keramiek en staal die ze speciaal voor het museum heeft gemaakt. De installatie is een monument, waar de bezoeker persoonlijke gebeurtenissen kan herdenken.

Lily van der Stokker - Terrible
t/m 13 juni 2010
Speciaal voor de Willem van der Vorm galerij maakte Lily van der Stokker (1954) twee wandvullende 3-dimensionele muurschilderingen. De Nederlandse kunstenares werkt op een tekenachtige manier met fluorescerende kleuren en pakkende korte teksten als ‘Terrible’ en ‘Why do it’. Haar vrolijke, directe en soms confronterende werken zijn een reactie op actuele thema’s in de kunstwereld. Composities die ze eerst op klein formaat maakt, laat ze vervolgens uitvergroot interveniëren in de (openbare) ruimte. Van der Stokker voerde muurschilderingen uit in talrijke musea, galeries en kunstinstellingen in Europa en Amerika.

World Expo 2010: ‘Het is me wat’
t/m 31 oktober 2010
Museum Boijmans Van Beuningen toont op de World Expo 2010 in Sjanghai de zwevende steen van Wim T. Schippers (Groningen, 1942). Met zijn werk ‘Het Is Me Wat’ trotseert Schippers de zwaartekracht. Samen met studenten van de TU Delft ontwikkelde hij een steen die door middel drie elektromagneten boven een sokkel zweeft. Op de sokkel zijn op de vier zijden de woorden 'Het', 'Is', 'Me' , 'Wat', gegraveerd.

Interventie # 14 Hans Wilschut - Perforated Perspective
t/m 1 september 2010
In het trappenhuis van Museum Boijmans Van Beuningen maakt Hans Wilschut (1966) een installatie met drie foto’s die hij geschoten heeft tijdens zijn reizen in Nanjing en Johannesburg. De foto’s vertellen een cultureel verhaal en gaan tegelijkertijd een spannend spel aan met het door de architecten Robbrecht en Daem ontworpen trappenhuis.

De valse Vermeers van Van Meegeren
t/m 22 augustus 2010
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert in “De valse Vermeers van Van Meegeren” beroemde vervalsingen van de hand van Han van Meegeren (1889-1947). Van Meegeren sprong handig in op de wens van kunsthistorici om vroeg werk van Johannes Vermeer te ontdekken. Op verdenking van samenwerking met de nazi’s bekende Van Meegeren in een beroemd geworden rechtszaak dat hij oude meesters had vervalst, waaronder enkele Vermeers. De tentoonstelling brengt zijn techniek, zijn meesterstukken en zijn ontmaskering in beeld.

Olafur Eliasson - Notion Motion
22 mei - 17 oktober 2010
Speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen heeft de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson in 2005 een werk ontwikkeld waarin de visualisering van lichtgolven centraal staat. Notion Motion, een interactieve installatie van 1500 m2, is deze zomer weer te zien.

Thomas Demand - Nationalgalerie
29 mei - 22 augustus 2010
Voor zijn tentoonstelling ‘Nationalgalerie’ die eerder te zien was in de Neue Nationalgalerie in Berlijn, selecteerde Demand werken die op de een of andere manier gerelateerd zijn aan zijn eigen of de Duitse geschiedenis. Demand gaat steeds uit van mediabeelden waar hij vervolgens mee aan de slag gaat. Nu de specifiek voor Duitsland gemaakte tentoonstelling ook naar Nederland komt, wordt gekeken naar de verschillen in beleving van de eigen identiteit. Wat maakt de tentoonstelling hier los  en zegt dit iets over het beeld dat Nederlanders hebben van Duitsland?

Onderzeebootloods: Atelier Van Lieshout - Infernopolis
29 mei - 26 september 2010
Een uniek samenwerkingsproject tussen het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. Een leegstaande loods van 5000m2 is de locatie voor een reeks zomertentoonstellingen van internationale allure. Het internationaal gerenommeerde Atelier van Lieshout bijt het spits af.

Openbare restauratie schilderij Dalí
11 juni - half augustus 2010
Voor het eerst vindt in Museum Boijmans Van Beuningen een openbare restauratie plaats. In de Serra zaal zullen drie restauratoren twee maanden lang aan een delicaat drieluik van Salvador Dalí werken waar het publiek bij staat. Het schilderij ‘Landschap met touwtje springend meisje’ van de surrealist Dalí zal vervolgens in Milaan tentoongesteld worden.

Gebrande aarde - Recente schenkingen keramiek
19 juni – 10 oktober 2010
Vanaf 19 juni toont het museum in de tentoonstelling ‘Gebrande aarde’ ruim 130 keramische objecten. Deze vazen, kommen en containers zijn afkomstig uit recente schenkingen van particuliere collecties. De objecten zijn nooit eerder getoond aan publiek.

Lutz & Guggisberg
3 juli 2010 – ntb
Voor de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen laat het Zwitserse kunstenaarsduo Andres Lutz (1968) & Anders Guggisberg (1966) de decorstukken die zij maakten voor een theaterstuk voor het Stadstheater in Bern, naar Rotterdam komen. In de Willem van der Vorm Galerij presenteren zij deze op een nieuwe manier in museale setting.

Kees van Dongen
18 september 2010 - 23 januari 2011
Een tentoonstelling van internationale kwaliteit, aansluitend bij de artistieke durf van Kees van Dongen. De tentoonstelling belicht aan de hand van hoogtepunten zijn beginperiode, doorbraak, reizen en internationale stijl en het latere succes. Een selectie van 80 schilderijen (kern- en sleutelstukken), geeft een beeld van de hoofdfasen van Van Dongens ontwikkeling vanuit een terugblik: roem en atelier.

Hella Jongerius - Misfit
13 november 2010 – 27 februari 2011
Dit najaar presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een selectie werken van industrieel ontwerper Hella Jongerius. In de afgelopen 15 jaar verwierf Jongerius internationaal bekendheid door haar vernieuwende visies op het designvak. Zij weet een verbinding te leggen tussen industriële en ambachtelijke productie in onder meer haar vazen en serviezen. Jongerius geeft ook een verrassende kijk op de verhalende kracht van decoratie, zoals in Embroidered Tablecloth (2000) en de Nymphenburg Sketches collectie uit 2004. In een van haar recente ontwerpen, Frog Table (2009), maakt de decoratie zich als het ware los van de huid van de tafel. Als een bijna autonoom wezen bemiddelt de kikker tussen object en gebruiker.

Johan Thorn Prikker – de Jugendstil voorbij...
13 november 2010 – 27 februari 2011
De Nederlandse Jugendstil ontwerper Johan Thorn Prikker (1868-1932) maakte furore met zijn vernieuwende experimenten in glas-en-lood. Zijn werk is in de afgelopen decennia zelden getoond, terwijl hij een van de meest vooraanstaande ontwerpers was in een bloeiperiode van de Nederlandse literatuur, architectuur en beeldende- en toegepaste kunsten tussen 1880 en 1925. Het veelzijdige en uitgebreide oeuvre van Johan Thorn Prikker wordt getoond in de grote zalen van Museum Boijmans Van Beuningen. Deze tentoonstelling illustreert de experimenteerlust en creativiteit van Johan Thorn Prikker met meer dan 250 objecten, tekeningen, schilderijen en ontwerpen. De tentoonstelling wordt samengesteld met Museum Kunst Palast in Düsseldorf en is hier later ook te zien.

Terug