Nieuwsbrief
Zomernieuwsbrief: Kunst in Boijmans en in de haven
20 juni 2010

Olafur Eliasson - Notion motion

Speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen heeft de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson in 2005 een werk ontwikkeld waarin de visualisering van lichtgolven centraal staat. Notion motion, een interactieve installatie van 1500 m2, is deze zomer weer te zien.

Olafur Eliasson, Notion motion, 2005, foto: Hans Wilschut, schenking: H+F Mecenaat 2005, materiaal: hout, rubber, lampen, water, afmetingen: 3240 x 1034 cm.
Olafur Eliasson, Notion motion, 2005, foto: Hans Wilschut, schenking: H+F Mecenaat 2005, materiaal: hout, rubber, lampen, water, afmetingen: 3240 x 1034 cm.

22 mei - 17 oktober 2010

Notion motion is een installatie, bestaande uit drie delen, waarin de interactie tussen water, licht en de bezoeker centraal staat. Met eenvoudige bestanddelen heeft Eliasson een fabelachtig werk gemaakt. Hij dompelt de beschouwer onder in een overweldigende visuele wereld, die tegelijkertijd ook heel simpel en minimaal is. Lichtstralen die uit verschillende hoeken komen, spelen met het water op een verassende manier en creëren een betoverend schouwspel.

Eliasson heeft de afgelopen vijftien jaar een oeuvre opgebouwd bestaande uit regenbogen, zonsondergangen, watervallen, geurmuren, mist, lichtbundels en periscopen. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie. Sinds 1995 presenteert hij toonaangevende tentoonstellingen in de belangrijkste kunstmusea van de wereld, waaronder zijn veelgeprezen grote gele ‘zon’ in Tate Modern in 2003. Recentelijk maakte Eliasson vier grote artificiële watervallen aan de oevers van de Hudson River in Manhattan, New York. 

Publieksboekje
Speciaal voor deze installatie schreef Hanneke de Man in 2005 een essay over het werk van Eliasson. Haar essay is opgenomen in het publieksboekje dat gratis uitgegeven wordt bij de tentoonstelling Notion motion. “Eliassons werk gaat over waarnemen en ervaren. (…) Waarnemen is voor Eliasson niet een kwestie van het passief registreren van stilstaande beelden maar van beweging en actieve betrokkenheid. Ervaren betekent: de omgeving opnemen met je zintuigen.” Over Notion motion vertelt zij: “Waarneming en de reflectie daarop vormen ook in de tentoonstelling Notion motion de polen waartussen de bezoeker zich kan bewegen. Dergelijke perceptuele ervaringen worden niet alleen opgeroepen door de drie installaties afzonderlijk, maar ook door de ruimte in zijn totaliteit en door de aanwezige bezoekers, die in hun lichamelijke gedragingen ook zelf een directe visuele impact hebben.”

Deze installatie is aangekocht in 2005 met steun van het H+F Mecenaat.

Terug