Nieuwsbrief
Zomernieuwsbrief: Kunst in Boijmans en in de haven
20 juni 2010

Thomas Demand - Nationalgalerie

Nog geen half jaar na de succesvolle show in Berlijn, is het de beurt aan Museum Boijmans Van Beuningen om de kunstige werken van de Duitse kunstenaar Thomas Demand te vertonen.

Thomas Demand, detail Heldenorgel, 2009, C-Print/ Diasec, 240 x 380 cm, VG Bild-Kunst, Bonn, PICTORIGHT, Amsterdam
Thomas Demand, detail Heldenorgel, 2009, C-Print/ Diasec, 240 x 380 cm, VG Bild-Kunst, Bonn, PICTORIGHT, Amsterdam

29 mei – 22 augustus 2010

Thomas Demand laat vele hedendaagse kunstharten bonzen. Hij exposeerde over de gehele wereld, met recente tentoonstellingen in Londen en New York. Deze Duitse kunstenaar tovert mediabeelden van na 1945 om tot eigentijdse kunstwerken. Zijn tactiek: van een intrigerend beeld maakt hij manshoge kartonnen modellen, welke hij weer fotografeert om vervolgens op eigenzinnige wijze weet te presenteren. Zijn tentoonstelling Nationalgalerie was een enorme hit in de Neue Nationalgalerie in Berlijn. Nog geen half jaar later is een selectie van deze werken in een geheel nieuwe opstelling, maar met dezelfde titel ook in Rotterdam te zien.

Filmpjes en teksten
Behalve zijn eigen kunstwerken, zijn ook filmpjes en teksten tentoongesteld. Demand heeft twee belangrijke Duitse kunstenaars uitgenodigd om te reageren op zijn kunstwerken. De bekende Duitse toneelschrijver Botho Strauss schreef teksten. Filmmaker Alexander Kluge maakte een twaalftal korte videofilms.

Vragen
Toen de tentoonstelling te zien was in Berlijn riep deze veel vragen op over Duitsland, over de Duitse geschiedenis, de Duitse identiteit en de omgang met identiteit. Demand zorgt ervoor dat de bezoeker nadenkt over de subjectieve relatie die ze hebben met de afbeelding. Verwacht wordt dat de huidige selectie van  kunstwerken, filmpjes en teksten in Rotterdam weer andere vragen zal oproepen. Vragen over het beeld dat Nederlanders hebben van Duitsland. Indirect zet de tentoonstelling -die samenvalt met 65 jaar bevrijding- mensen wellicht ook aan het denken over de verschillende manieren waarop Nederland en Duitsland omgaan met de recente geschiedenis.

Rondom deze tentoonstelling zal een Duitsland debat plaatsvinden. Klik hier voor meer info en reserveren. 

Nationalgalerie is mede mogelijk gemaakt door Goethe-Institut Niederlande/ Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland Den Haag, SNS REAAL Fonds, Stichting Democratie en Media en de Mondriaan Stichting.

 

Terug