Nieuwsbrief
Zomernieuwsbrief: Kunst in Boijmans en in de haven
20 juni 2010

Steen zweeft naar Sjanghai

Op de World Expo 2010 in Sjanghai is een kunstwerk te zien dat normaal gesproken in het entreegebied van het museum staat. Wim T. Schippers' zwevende steen laat nu in binnen en buitenland bezoekers versteld staan. Geen tijd voor Sjanhai? In november komt het fascinerende werk weer terug in Rotterdam.

Foto: Fred Ernst
Foto: Fred Ernst

World Expo 2010: ‘Het is me wat’
t/m 31 oktober 2010

Met zijn werk ‘Het Is Me Wat’ trotseert kunstenaar Wim T. Schippers (Groningen, 1942) de zwaartekracht. Samen met studenten van de TU Delft ontwikkelde hij een steen die door middel drie elektromagneten boven een sokkel zweeft. Deze steen kan de zwaartekracht tarten door drie elektromagneten die kracht uitoefenen op magneten die in de zwevende steen zijn verwerkt. Op de sokkel zijn op de vier zijden de woorden 'Het', 'Is', 'Me' , 'Wat', gegraveerd. Momenteel is het werk uitgeleend voor de World Expo 2010.

Wist u dat: 
…het zwevende gevaarte, dat eruit ziet als een loodzware kei van natuursteen, maar vijftien kilo weegt en is gemaakt van bewerkt purschuim?
…drie zeldzame aarde magneten, die kracht uitoefenen op de elektromagneten die in de sokkel zijn verwerkt, ervoor zorgen dat het rotsblok in de lucht blijf zweven?
…Wim T. Schippers het werk ontwierp voor het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport, waar het op 16 december 1999 werd onthuld?
…Wim T. Schippers een Nederlands televisiemaker, radiomaker, schrijver en beeldend kunstenaar is?
…de Eindhovense architect en beeldend kunstenaar John Körmeling drie jaar bouwde aan Happy Street, het Nederlandse paviljoen voor de World Expo 2010 in Sjanghai?

 

Terug