Nieuwsbrief
Zomernieuwsbrief: Kunst in Boijmans en in de haven
20 juni 2010

Kees van Dongen restauratie

De tentoonstelling met internationale topwerken van Kees van Dongen zal binnen enkele maanden Van Dongens thuisstad, Rotterdam, op z'n kop zetten. Te zien is ook het gerestaureerde beeld 'De vinger aan de wang'

Kees van Dongen, Vinger aan de wang, 1910. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto John Tromp
Kees van Dongen, Vinger aan de wang, 1910. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto John Tromp

18 september 2010 - 23 januari 2011

Hier en daar wordt er al gefluisterd, “Kees van Dongen, in Rotterdam, alle topstukken bij elkaar, echt?” De geruchten zijn waar. Dit najaar komen er vanuit verschillende uithoeken van de wereld zo’n tachtig topwerken van ‘onze eigen’ wereldberoemde schilder Kees van Dongen, naar Rotterdam. Deze tentoonstelling, met de vele kleurrijke vrouwenportretten, is een absolute must voor liefhebbers van moderne, romantische en klassieke kunst op groot formaat.

Restauratie
Het bekende schilderij De vinger aan de wang, uit de collectie van het museum, is speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd. De kleuren in dit prachtige vrouwenportret zijn nu nog helderder en de vormen nog scherper. Tijdens de tentoonstelling is dit schilderij in het nieuwe jasje voor het eerst te zien!

Verleidelijke vrouwen
De tentoonstelling met topwerken van Kees van Dongen toont in Museum Boijmans Van Beuningen kleurrijke voorbeelden van Van Dongens portretkunst en extravagante werken die zijn ontstaan in zijn Parijse ateliers. Een belangrijk onderdeel op de tentoonstelling zijn de schilderijen die Van Dongen maakte naar aanleiding van zijn reizen naar Egypte, Spanje en Marokko (1910 -1913). Deze verleidelijke vrouwenportretten, met oriëntaalse invloeden, intensieve kleuren en met weelderig decoratieve accenten, behoren tot zijn beste werken.

Zeven leuke Kees van Dongen-weetjes:
1. Van Dongen werd door de wereldpers gevolgd van Parijs tot Tokio
2. Zijn levensstijl was spraakmakend, zijn uitbundige nachtelijke atelierfeesten werden bezocht door filmsterren, beroemde politici en kunstenaars
3.In de jaren vijftig stond de piepjonge Brigitte Bardot model voor Kees van Dongen
4. Kees van Dongen deelde in de jaren twintig een atelier met niemand minder dan Picasso
5. De werken van Kees van Dongen worden geveild voor vele miljoenen euro’s –onlangs nog voor acht miljoen!
6. Kees van Dongen inspireerde verschillende mensen waaronder onlangs ook een van de bekendste mode ontwerpsters van deze tijd: Vera Wang, voor haar herfst collectie van 2008.
7. Kees van Dongen ontving de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding; het Franse Legion d’Honneur 

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Unilever en de Turing Foundation en is hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.

Terug