Nieuwsbrief
Zomernieuwsbrief: Kunst in Boijmans en in de haven
20 juni 2010

Over de tentoonstelling

In de Onderzeebootloods heeft Atelier Van Lieshout twee enorme installaties, The Technocrat en Cradle to Cradle, opgesteld naast een woud van nieuwe en bestaande sculpturen.

Atelier Van Lieshout, Operation, 2007
Atelier Van Lieshout, Operation, 2007

In de tentoonstelling Infernopolis komt u langs sinistere installaties en taferelen waarin de grenzen tussen goed en kwaad, leven en dood, realiteit en fictie zijn opgeheven. De fascinatie van Atelier Van Lieshout voor systemen is duidelijk te zien in het kunstwerk The Technocrat (2003-2004). Dit kunstwerk bestaat uit allerhande werktuigen, containers, bedden en destilleerketels. The Technocrat vormt een gesloten circuit van voedsel, alcohol, uitwerpselen en energie. Ook de installatie Cradle to Cradle (2009) is te zien en deze gaat uit van het concept dat afval voedsel is. Dit uitgangspunt is in het kunstwerk tot in het extreme doorgevoerd. Het wordt al snel duidelijk: deze machine hergebruikt alles, zelfs mensen.

In de Onderzeebootloods zijn ook de meest recente, niet eerder getoonde, sculpturen van Atelier Van Lieshout te zien. Deze groep sculpturen illustreert het ontstaan van een nieuwe cultuur die het gevolg is van overconsumptie en schaarse grondstoffen in de huidige samenleving. Atelier Van Lieshout voorspelt dat de omgang door deze situatie zal verharden en de drang tot overleven bij de mens zal aanzwellen. Met strijdtaferelen en een groot, geabstraheerd kanon (WW III, 2010) geeft Atelier Van Lieshout een blik op een mogelijke toekomst.

Meer informatie: www.ateliervanlieshout.com

Terug