Nieuwsbrief
Zomernieuwsbrief: Kunst in Boijmans en in de haven
20 juni 2010

Onderzeebootloods

Bezoek vanaf dit weekend ook de nieuwe spectaculaire tentoonstellingsruimte in de haven van Rotterdam.

De Onderzeebootloods in de jaren 30. Onderzeeboten werden opgebouwd uit verschillende 'buizen' om de druk op te vangen.
De Onderzeebootloods in de jaren 30. Onderzeeboten werden opgebouwd uit verschillende 'buizen' om de druk op te vangen.

Samen met het Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt Museum Boijmans Van Beuningen de specatculaire tentoonstelling van Atelier Van Lieshout in de haven van Rotterdam. De Onderzeebootloods, gebouwd tussen 1929 en 1938, is in omvang vergelijkbaar met de Turbine Hall van Tate Modern in Londen.

Herontwikkeling RDM-terrein
De Onderzeebootloods heeft een rijke geschiedenis en is tegenwoordig onderdeel van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) op Heijplaat. Het RDM-complex is een pareltje in de haven van Rotterdam. Dit industriële erfgoed uit de eerste helft van de vorige eeuw wordt momenteel herontwikkeld. Daarbij staan onderwijs, innovatieve bedrijven en cultuur centraal.

Er zijn verschillende loodsen te vinden op het RDM terrein. De voormalige Onderzeebootloodsen van de RDM zijn in verschillende periodes voor WOII neergezet. De middelste loods dateert uit 1929, waaraan in 1936/1938 aan de oostzijde de lagere smalle loods is toegevoegd en in 1939 de meest westelijke, langste loods.

Al deze complexen samen vormen de Onderzeebootloods, waar Atelier Van Lieshout deze zomer een serie sculpturen en installaties laat zien.

Van scheepshelling tot tentoonstellingsruimte
Feitelijk waren de onderzeebootloodsen overdekte scheepshellingen. In verband met de de oorspronkelijke functie (militaire scheepsbouw) zijn de gevels vrijwel gesloten en bevatten ze uitsluitend hoog in de gevel horizontale vensterstroken met stalen profielezen. Na verlies van de scheepsbouwfunctie zijn de loodsen jaren gebruikt als opslag- en reparatieruimte. Het Havenbedrijf Rotterdam is een renovatie gestart om de loods klaar te maken voor de nieuwe functie als expositieruimte.
De (scheeps)hellingvloeren zijn geëgaliseerd en de twee oudste loodsen zijn door middel van scheidingswanden in deze periode verdeeld in verschillende compartimenten.

klik hier voor de website

Terug