Nieuwsbrief
Zomernieuwsbrief: Kunst in Boijmans en in de haven
20 juni 2010

Atelier Van Lieshout - Infernopolis

Vanaf 29 mei is de nieuwste tentoonstelling Infernopolis van Atelier Van Lieshout te zien op een wel heel bijzondere plek: een zogenoemde onderzeebootloods, in de haven van Rotterdam.

Ontwerp: Thonik
Ontwerp: Thonik

Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen hebben een voormalige Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam omgetoverd tot de grootste expositieruimte van Nederland. Op deze locatie presenteert Atelier Van Lieshout de spectaculaire tentoonstelling Infernopolis. In de loods van bijna 5000m2 groot heeft Atelier Van Lieshout een huiveringwekkende setting gecreëerd, waarin medische instrumenten, vacuümpompen, silo's, schedels, skeletten, reusachtige spermacellen en organen de hoofdrol spelen. Twee enorme installaties, The Technocrat en Cradle to Cradle, staan opgesteld naast een woud van nieuwe en bestaande sculpturen.
 
Atelier Van Lieshout is opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout (1963, Ravenstein). Hij woont en werkt in Rotterdam. Vanaf begin jaren tachtig produceert hij objecten van polyester, het materiaal dat in de jaren daarna uit zou groeien tot zijn handelsmerk. In 1995 richtte hij Atelier Van Lieshout op, waarmee hij de mythe van de individuele geniale kunstenaar ondermijnt. Atelier Van Lieshout verwierf internationale bekendheid met objecten, die het midden houden tussen beeldende kunst, architectuur en design.

Wilt u meer weten over de kunstenaar, de opbouw en de loods?
Het nieuwe televisieprogramma Boijmans TV was er bij. In deze aflevering komt u meer te weten  over wat er in het hoofd van Joep van Lieshout speelt. De aflevering wordt op woensdag 26 mei, om 17.40 uur op TV Rijnmond uitgezonden en is later ook op ArtTube te zien.

Vanaf 31 mei is op ArtTube een video te zien over de renovatie van de loods en de opbouw van de tentoonstelling. Inclusief een interview met Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, over de betekenis van de Onderzeebootloods voor het museum en een interview met Joep van Lieshout over Infernopolis.

Terug