Nieuwsbrief
Nieuwsbrief april 2010
April 2010

Laatste kans: Carsten Höller

Laatste kans! Nog tot en met 25 april is de nieuwe installatie van beeldend kunstenaar Carsten Höller (1961) in het museum te zien. Verschillende werken werden speciaal op maat gemaakt voor het museum.

Foto: Atillio Maranzano
Foto: Atillio Maranzano

t/m 25 april 2010

Ervaar de bijzondere installaties van hedendaags beeldend kunstenaar Carsten Höller (1961). In de grootste zaal van het museum, een ruimte van meer dan 1500m2, heeft hij een eenvoudige wiskundige formule toegepast die de ruimte en de objecten steeds in tweeën deelt. Hierdoor ontstaat een eenheid, die de ervaring van de bezoeker versterkt: Divided Divided zet alle zintuigen op scherp.

Carsten Höller is een specialist in doordachte experimenten die spelen met de fysieke ervaring en de berichtgeving aan de hersenen, zoals in de zwevende ruimte waar je je evenwicht kan verliezen door de subtiel bewegende wanden. In deze Swinging Spiral is de formule van verdeling ook toegepast, maar dan in spiraalvorm. Het lijkt op een slakkenhuis, maar het is een ruimte waar je in kan lopen en je evenwicht kan testen. Ook de Flicker Films zijn een voorbeeld van zo’n experiment. In deze films worden bijna gelijke opeenvolgende beelden naast elkaar geprojecteerd van Afrikaanse dansgroepen. Hierdoor vullen de hersenen de rest van de beelden in en ontstaat een bewegende film in het hoofd van de beschouwer.

Groeien er nu echte paddestoelen uit de vloer? Bij Höller weet je het nooit helemaal zeker. Zijn achtergrond als bioloog komt duidelijk naar voren in de bijzonder waarheidsgetrouwe replica’s. Het zijn samengestelde paddestoelen en bestaan uit een helft vliegenzwam (de bekende rood-met-witte-stippen versie) en de overige vierde delen zijn andere soorten. Deze Giant Triple Mushrooms variëren in afmeting van meer dan levensgroot tot ongeveer een meter boven de vloer.

Fluitende vogels in het museum? In een enorme mobile van zeven vogelkooien zijn zeven zangkanaries te zien en te horen. Höller heeft in het verleden vaker met vogels gewerkt in zijn kunstenaarspraktijk. Hij heeft ook een nieuwe serie bijzonder gedetailleerde schilderijen van vogels gemaakt.

In de Kunst Studio presenteert het museum een bijzondere multimediale 'leestafel' bij deze tentoonstelling: De Wereld van Carsten Höller. Een overzicht van zijn favoriete boeken, films, muziek, hotels en restaurants. Meer informatie vindt u hier.

Kijk op ArtTube voor het interview van Ranti Tjan met Carsten Höller over geluk en perceptie.

Terug