Nieuwsbrief
Nieuwsbrief april 2010
April 2010

Tentoonstellingen

De komende periode zijn er weer talloze bijzondere tentoonstellingen te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Hieronder treft u de agenda aan.

Tentoonstelling Ritsue Mishima, foto: Fred Ernst
Tentoonstelling Ritsue Mishima, foto: Fred Ernst

‘proeven is koopen’: Jac. Jongert, 1883-1942
t/m 18 april 2010
Met circa 300 werken geeft het museum een overzicht van het oeuvre van Jac. Jongert. Tussen 1905 en 1940 was hij een veelgevraagd ontwerper van reclames, verpakkingen, boekbanden, textiel en glas en maakte hij vrij werk. De ontwerpen die hij maakte voor Van Nelle beslaan de helft van de tentoonstelling. Jongert had een belangrijke rol in het ontwerponderwijs van zijn tijd en werd gedreven door een groot sociaal idealisme. De expositie toont Jongert als een van de eerste reclamevormgevers, die kunst maakte voor de massa.

Interventie #12 Ine Lamers - Call Sheet
t/m 18 april 2010
In het videowerk USTALA verkent Ine Lamers (1956) de notie van dystopie. Op basis van analogieën en overeenkomsten met haar eigen werk, selecteerde zij enkele kunstwerken uit de museumcollectie die zijn opgenomen in deze Interventie.

Interventie #9 Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis - Ten To One

t/m 18 april 2010
Zijlmans en Jongenelis nodigden tien vrienden uit om op tien opeenvolgende dagen in een weiland te komen eten. De foto’s van die tien bijeenkomsten monteerden ze tot één beeld van een groot feest. Voor de outfits van de feestende vrienden werden honderd kleermakers in Beijing ingeschakeld. ‘Ten To One’ wordt getoond in het museum als installatie op wandvullend formaat.

Divided Divided - Carsten Höller
t/m 25 april 2010
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert vanaf 6 februari de tentoonstelling Divided Divided van Carsten Höller (1961). De bekende hedendaagse kunstenaar creëert speciaal voor het museum een installatie van 1500m2. Bovendien kunnen bezoekers overnachten in de Revolving Hotel Room. Alle tentoongestelde werken hebben als uitgangspunt een eenvoudige wiskundige formule die de ruimte en de objecten steeds in tweeën deelt. In de Kunst Studio presenteert het museum een multimediale leestafel, die een kijkje geeft in de denkwereld van deze kunstenaar.

Portscapes
t/m 25 april 2010
Onder de noemer Portscapes vond in 2009 een artistieke ontdekkingsreis plaats naar de uitbreiding van de Rotterdamse haven. Verschillende (inter)nationale kunstenaars werden gevraagd te reageren op, en zich te laten inspireren door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. De projecten van o.a. Fucking Good Art en Jan Dibbets waren gedurende het jaar te volgen op verschillende plekken in de haven. In Museum Boijmans van Beuningen zijn tien eindresultaten tentoongesteld onder meer in de vorm van films en documentaires en objecten. 

Aanwinstenpresentatie Hedendaagse Tekenkunst
t/m 9 mei 2010
Museum Boijmans Van Beuningen denkt voor de derde keer op een rij in het openbaar na over de eigen collectie. Ditmaal is de (inter)nationale hedendaagse tekenkunst aan de beurt. Aan de hand van recente aankopen en bruiklenen schetst het museum richtlijnen voor de toekomst.

Ritsue Mishima
t/m 30 mei 2010
De Japanse glaskunstenaar Ritsue Mishima exposeert glazen objecten in een speciaal aangelegde Japanse wintertuin binnen de muren van het museum. Het merendeel van de circa dertig objecten is door Mishima gemaakt voor deze tentoonstelling. De objecten staan laag bij de grond opgesteld. Als bezoeker kunt u over het pad lopen en het Venetiaanse glaswerk van heel dichtbij bekijken.

Lily van der Stokker - Terrible
t/m 13 juni 2010
Speciaal voor de Willem van der Vorm galerij maakte Lily van der Stokker (1954) twee wandvullende 3-dimensionele muurschilderingen. De Nederlandse kunstenares werkt op een tekenachtige manier met fluorescerende kleuren en pakkende korte teksten als ‘Terrible’ en ‘Why do it’. Haar vrolijke, directe en soms confronterende werken zijn een reactie op actuele thema’s in de kunstwereld. Composities die ze eerst op klein formaat maakt, laat ze vervolgens uitvergroot interveniëren in de (openbare) ruimte. Van der Stokker voerde muurschilderingen uit in talrijke musea, galeries en kunstinstellingen in Europa en Amerika.

Interventie #13 Anne Wenzel - Requiem of Heroism
t/m juli 2010
De Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel (1972) presenteert recent keramisch werk. Zij toont een installatie van keramiek en staal die ze speciaal voor het museum heeft gemaakt. De installatie is een monument, waar de bezoeker persoonlijke gebeurtenissen kan herdenken.

Interventie # 14 Hans Wilschut - Perforated Perspective
24 april - 1 september 2010
In het trappenhuis van Museum Boijmans Van Beuningen maakt Hans Wilschut (1966) een installatie met drie foto’s die hij geschoten heeft tijdens zijn reizen in Nanjing en Johannesburg. De foto’s vertellen een cultureel verhaal en gaan tegelijkertijd een spannend spel aan met het door de architecten Robbrecht en Daem ontworpen trappenhuis.

De valse Vermeers van Van Meegeren
12 mei – 22 augustus 2010
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert in “De valse Vermeers van Van Meegeren” beroemde vervalsingen van de hand van Han van Meegeren (1889-1947). Van Meegeren sprong handig in op de wens van kunsthistorici om vroeg werk van Johannes Vermeer te ontdekken. Op verdenking van samenwerking met de nazi’s bekende Van Meegeren in een beroemd geworden rechtszaak dat hij oude meesters had vervalst, waaronder enkele Vermeers. De tentoonstelling brengt zijn techniek, zijn meesterstukken en zijn ontmaskering in beeld.

Olafur Eliasson - Notion Motion
22 mei - 17 oktober 2010
Speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen heeft de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson in 2005 een werk ontwikkeld waarin de visualisering van lichtgolven centraal staat. Notion Motion, een interactieve installatie van 1500 m2, is deze zomer weer te zien.

Thomas Demand - Nationalgalerie
29 mei - 22 augustus 2010
Voor zijn tentoonstelling ‘Nationalgalerie’ die eerder te zien was in de Neue Nationalgalerie in Berlijn, selecteerde Demand werken die op de een of andere manier gerelateerd zijn aan zijn eigen of de Duitse geschiedenis. Demand gaat steeds uit van mediabeelden waar hij vervolgens mee aan de slag gaat. Nu de specifiek voor Duitsland gemaakte tentoonstelling ook naar Nederland komt, wordt gekeken naar de verschillen in beleving van de eigen identiteit. Wat maakt de tentoonstelling hier los en zegt dit iets over het beeld dat Nederlanders hebben van Duitsland?

Onderzeebootloods: Atelier Van Lieshout
29 mei - 26 september 2010
Een uniek samenwerkingsproject tussen het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. Een leegstaande loods van 5000m2 is de locatie voor een reeks zomertentoonstellingen van internationale allure. Het internationaal gerenommeerde Atelier van Lieshout bijt het spits af.

Kees van Dongen
18 september 2010 - 23 januari 2011
Een tentoonstelling van internationale kwaliteit, aansluitend bij de artistieke durf van Kees van Dongen. De tentoonstelling belicht aan de hand van hoogtepunten zijn beginperiode, doorbraak, reizen en internationale stijl en het latere succes. Een selectie van 80 schilderijen (kern- en sleutelstukken), geeft een beeld van de hoofdfasen van Van Dongens ontwikkeling vanuit een terugblik: roem en atelier.

Hella Jongerius - Misfit
13 november 2010 – 27 februari 2011
Dit najaar presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een selectie werken van industrieel ontwerper Hella Jongerius. In de afgelopen 15 jaar verwierf Jongerius internationaal bekendheid door haar vernieuwende visies op het designvak. Zij weet een verbinding te leggen tussen industriële en ambachtelijke productie in onder meer haar vazen en serviezen. Jongerius geeft ook een verrassende kijk op de verhalende kracht van decoratie, zoals in Embroidered Tablecloth (2000) en de Nymphenburg Sketches collectie uit 2004. In een van haar recente ontwerpen, Frog Table (2009), maakt de decoratie zich als het ware los van de huid van de tafel. Als een bijna autonoom wezen bemiddelt de kikker tussen object en gebruiker.

Johan Thorn Prikker
13 november 2010 – 27 februari 2011
De Nederlandse Jugenstil ontwerper Johan Thorn Prikker (1868-1932) maakte furore met zijn vernieuwende experimenten in glas-en-lood. Zijn werk is in de afgelopen decennia zelden getoond, terwijl hij een van de meest vooraanstaande ontwerpers was in een bloeiperiode van de Nederlandse literatuur, architectuur en beeldende- en toegepaste kunsten tussen 1880 en 1925. Het veelzijdige en uitgebreide oeuvre van Johan Thorn Prikker wordt getoond in de grote zalen van Museum Boijmans Van Beuningen. Deze tentoonstelling illustreert de experimenteerlust en creativiteit van Johan Thorn Prikker met meer dan 250 objecten, tekeningen, schilderijen en ontwerpen. De tentoonstelling wordt samengesteld met Museum Kunst Palast in Düsseldorf en is hier later ook te zien.

De Collectie Twee
tot eind 2010
De Collectie Twee laat voor het eerst een samenhangend overzicht van alle deelcollecties van het museum, waardoor een overzicht ontstaat van westerse kunstgeschiedenis van 1400 tot 1945. Met deze opstelling brengt het museum zijn grootste en tegelijkertijd minst zichtbare verzameling voor het voetlicht. De wereldbefaamde collectie tekeningen en prenten wordt voor het eerst gecombineerd met schilderijen, toegepaste kunst en sculpturen. Het prentenkabinet van het museum omvat ruim 80.000 kunstwerken en behoort tot de belangrijkste van de wereld. Ook de collectie design, van de Middeleeuwen tot nu, krijgt hernieuwde aandacht.

Terug