Nieuwsbrief
Nieuwsbrief voorjaar 2010
februari 2010

Tentoonstellingen

2010 brengt weer een serie spannende tentoonstellingen naar het museum. Zie hier de agenda voor de komende tijd.

Garderobe - Studio Wieki Somers
Garderobe - Studio Wieki Somers

Divided Divided - Carsten Höller
6 februari - 25 april 2010
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert vanaf 6 februari de tentoonstelling Divided Divided van Carsten Höller (1961). De bekende hedendaagse kunstenaar creëert speciaal voor het museum een installatie van 1500m2. Bovendien kunnen bezoekers overnachten in de Revolving Hotel Room. Alle tentoongestelde werken hebben als uitgangspunt een eenvoudige wiskundige formule die de ruimte en de objecten steeds in tweeën deelt.

Portscapes
30 januari - 25 april 2010
Onder de noemer Portscapes vond in 2009 een artistieke ontdekkingsreis plaats naar de uitbreiding van de Rotterdamse haven. Verschillende (inter)nationale kunstenaars werden gevraagd te reageren op, en zich te laten inspireren door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. De projecten van o.a. Fucking Good Art en Jan Dibbets waren gedurende het jaar te volgen op verschillende plekken in de haven. In Museum Boijmans van Beuningen zijn tien eindresultaten tentoongesteld onder meer in de vorm van films en documentaires en objecten.

Interventie #13 Anne Wenzel
Requiem of Heroism
vanaf 6 februari 2010
De Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel (1972) presenteert recent keramisch werk. Zij toont een installatie van keramiek en staal die ze speciaal voor het museum heeft gemaakt. De installatie is een monument, waar de bezoeker persoonlijke gebeurtenissen kan herdenken.

Ritsue Mishima
6 februari - 30 mei 2010
De Japanse glaskunstenaar Ritsue Mishima exposeert glazen objecten in een speciaal aangelegde Japanse wintertuin binnen de muren van het museum. Het merendeel van de circa dertig objecten is door Mishima gemaakt voor deze tentoonstelling. De objecten staan laag bij de grond opgesteld. Als bezoeker kunt u over het pad lopen en het Venetiaanse glaswerk van heel dichtbij bekijken.

‘proeven is koopen’: Jac. Jongert, 1883-1942
t/m 18 april 2010
Met circa 300 werken geeft het museum een overzicht van het oeuvre van Jac. Jongert. Tussen 1905 en 1940 was hij een veelgevraagd ontwerper van reclames, verpakkingen, boekbanden, textiel en glas en maakte hij vrij werk. De ontwerpen die hij maakte voor Van Nelle beslaan de helft van de tentoonstelling. Jongert had een belangrijke rol in het ontwerponderwijs van zijn tijd en werd gedreven door een groot sociaal idealisme. De expositie toont Jongert als een van de eerste reclamevormgevers, die kunst maakte voor de massa.

Radio Rood - Moritz Ebinger
t/m 7 februari 2010 (laatste week!)
De Zwitserse kunstenaar Moritz Ebinger installeerde een radiostudio in het entreegebied van het museum met o.a. microfoons, een tafel, stoelen, pennen, platenspelers en andere objecten. Alle objecten bedekt hij met een dikke laag rode verf. Vanuit deze studio wordt radio gemaakt over de kleur rood. Interviews maakt Ebinger samen met andere kunstenaars, scholieren, willekeurige bezoekers, politici en medewerkers van het museum. de uitzending is iedere zondag van 14.00 - 16.00 uur te beluisteren op 107.5 fm (alleen in Rotterdam)

Meesterwerk of kopie? Anthonie van Dijck
t/m 14 februari 2010
In de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen bevindt zich het schilderij ‘Heilige Hieronymus met een engel’ van Anthonie van Dijck (1599-1641). Een tweede versie van dit werk is in het bezit van Nationalmuseum in Stockholm. Beide stukken zijn recentelijk gerestaureerd en blijken op essentiële punten te verschillen. Het is de vraag welke van twee origineel is, en of de andere een kopie of een repliek betreft. Door middel van een multimedia presentatie krijgt de bezoeker inzicht in het met röntgen- en infraroodtechnologieën verrichtte onderzoek.

Landsknechten en Turken
t/m 7 maart 2010
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert in het Prentenkabinet twee bijzondere reeksen ingekleurde houtsneden uit de Duitse renaissance. De verzameling prenten is onderdeel van een teruggevonden schat en is 50 jaar lang zoek geweest. In de ene serie zijn Zwitserse en Duitse landsknechten afgebeeld in kleurrijke kledij. De andere serie is van grote cultuurhistorische waarde en toont exotisch geklede Turkse soldaten op paarden en kamelen. Na een landelijke actie kon de serie met steun van de Mondriaan Stichting, de Vereniging Rembrandt, het VSBfonds en Stichting Lucas van Leyden worden aangekocht.

De Nieuwste Collectie
t/m 7 februari 2010 (laatste week!)
Het werk van Robert Gober, een van de grote namen in de hedendaagse kunst, is wassen onderlijf met de echte mensenharen, Untitled (torso) bewonderen. Ook bevat de tentoonstelling verschillende bruiklenen die na overleg met het museum ter beschikking zijn gesteld door de kunstenaar. Ook het aangekochte behangpapier ‘Hangende man / Slapende man’ is te zien. In vijf andere zalen hangen en staan de werken van zijn collega’s in de kunst: Sarah Lucas, Daan van Golden, Helena van der Kraan, Maria Roosen en Sharon Lockhart. Ieder op hun eigen manier sluiten zij aan bij een aspect van het werk van Gober.

Johan van Loon, 75 jaar
t/m 7 februari 2010 (laatste week!)
Ter gelegenheid van de 75-ste verjaardag van keramist Johan van Loon toont het museum een combinatie van zijn vroegere en nieuwe werk. Johan van Loon is al meer dan 50 jaar één van de belangrijkste Nederlandse keramisten. De tentoonstelling laat ruim 20 vazen en schalen in aardewerk, steengoed en porselein zien. De rode draad in zijn werk is de drang naar vernieuwing, wat zichtbaar is in experimenten met kleuren, vormen en oppervlaktes. Een verscheidenheid aan objecten komt nu in één tentoonstelling samen.

Interventie #12 Ine Lamers
Call Sheet
tot mei 2010
In het videowerk USTALA verkent Ine Lamers (1956) de notie van dystopie. Op basis van analogieën en overeenkomsten met haar eigen werk, selecteerde zij enkele kunstwerken uit de museumcollectie die zijn opgenomen in deze Interventie.

Interventie #9 Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis
Ten To One
tot mei 2010
Zijlmans en Jongenelis nodigden tien vrienden uit om op tien opeenvolgende dagen in een weiland te komen eten. De foto’s van die tien bijeenkomsten monteerden ze tot één beeld van een groot feest. Voor de outfits van de feestende vrienden werden honderd kleermakers in Beijing ingeschakeld. ‘Ten To One’ wordt getoond in het museum als installatie op wandvullend formaat.

Interventie #7 Olaf Nicolai
Apollo
tot herfst 2010
Bezoekers kunnen dit jaar een balletje komen trappen op de binnenplaats van het museum. Olaf Nicolai ontwikkelde met Apollo een sculptuur die tegelijk de omlijsting vormt van een voetbalveld. De bewegingen van de spelers worden gereflecteerd in spiegels, die een stroboscopisch effect genereren. Dit maakt het paviljoen tot een platform voor ‘wannabe’ Apollo’s, de Griekse God van het licht en van de kunsten. Thonik ontwikkelde een bijpassend lijnenspel op de vloer van de binnenplaats.

De Collectie Twee
tot eind 2010
De Collectie Twee laat voor het eerst een samenhangend overzicht van alle deelcollecties van het museum, waardoor een overzicht ontstaat van westerse kunstgeschiedenis van 1400 tot 1945. Met deze opstelling brengt het museum zijn grootste en tegelijkertijd minst zichtbare verzameling voor het voetlicht. De wereldbefaamde collectie tekeningen en prenten wordt voor het eerst gecombineerd met schilderijen, toegepaste kunst en sculpturen. Het prentenkabinet van het museum omvat ruim 80.000 kunstwerken en behoort tot de belangrijkste van de wereld. Ook de collectie design, van de Middeleeuwen tot nu, krijgt hernieuwde aandacht.

Thomas Demand – overname van Neue Nationalgalerie

22 mei - 22 augustus 2010

Voor zijn tentoonstelling ‘Nationalgalerie’ die eerder te zien was in de Neue National Galerie in Berlijn, selecteerde Demand werken die op de een of andere manier gerelateerd zijn aan zijn eigen of de Duitse geschiedenis. Demand gaat steeds uit van mediabeelden waar hij vervolgens mee aan de slag gaat. Nu de specifiek voor Duitsland gemaakte tentoonstelling ook naar Nederland komt, wordt gekeken naar de verschillen in beleving van de eigen identiteit. Hoe doet de tentoonstelling het hier en zegt dit iets over het beeld dat Nederlanders hebben van Duitsland?

Onderzeebootloods: Atelier Van Lieshout
29 mei – 26 september 2010
Een uniek samenwerkingsproject tussen het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. Een leegstaande loods van 5000m2 is de locatie voor een reeks zomertentoonstellingen van internationale allure. Het internationaal gerenommeerde Atelier van Lieshout bijt het spits af.

Notion Motion - Olafur Eliasson
29 mei - 17 oktober 2010
Speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen heeft de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson in 2005 een werk ontwikkeld waarin de visualisering van lichtgolven centraal staat. Notion Motion, een interactieve installatie van 1500 m2, is deze zomer weer te zien. Deze installatie is aangekocht met steun van het H+F Mecenaat

Kees van Dongen
18 september 2010 – 23 januari 2011
Een tentoonstelling van internationale kwaliteit, aansluitend bij de artistieke durf van Kees van Dongen. De tentoonstelling belicht aan de hand van hoogtepunten zijn beginperiode, doorbraak, reizen en internationale stijl en het latere succes. Een selectie van 80 schilderijen (kern- en sleutelstukken), geeft een beeld van de hoofdfasen van Van Dongens ontwikkeling vanuit een terugblik: roem en atelier. De tentoonstelling focussed zich op de periode 1907 -1914 die crusiaal was voor zijn artistieke ontwikkeling.

Terug