Nieuwsbrief
Nieuwsbrief voorjaar 2010
februari 2010

Interventie #13 Anne Wenzel

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert met Interventie #13 recent werk van de Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel (1972).

Design: Thonik
Design: Thonik

Tot juli 2010

Anne Wenzel is al geruime tijd gefascineerd door de universele taal van (oorlogs-) monumenten en herdenkingsplekken. Haar voorliefde gaat daarbij uit naar monumenten waarvan de grandeur is aangetast door de tand des tijds. Het zo ontstane contrast speelt in haar werk vaak een centrale rol. In donkere, keramische sculpturen en installaties onderzoekt zij de schoonheid die schuilt in dreiging, vernietiging, rampen en verval.

Dit herdenkingsmonument van Wenzel toont niet alleen het heroïsche, glorieuze moment van het neerleggen van de kransen, maar tegelijkertijd het moment wanneer de kransen al in verval raken en de lelies langzaam verwelken. Het monument, dat Wenzel speciaal voor deze ruimtes in Museum Boijmans Van Beuningen vervaardigde, sluit naadloos aan bij de architectuur van het door Adrianus van der Steur (1893-1953) ontworpen collectiegebouw.

Anne Wenzel (1972, Schüttorf, Duitsland) studeerde aan de AKI, academie voor beeldende kunst in Enschede en woont en werkt al geruime tijd in Rotterdam. De installatie in Museum Boijmans Van Beuningen is het resultaat van een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch.

Museum Boijmans Van Beuningen nodigt regelmatig hedendaagse kunstenaars uit voor een interventie, een presentatie waarin zij reflecteren op de collectie of het museumgebouw. Interventie #13 - Requiem of Heroism is samengesteld door de Conservator Stadscollectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Terug