Nieuwsbrief
Winter 2009
december 2009

De Nieuwste Collectie

Museum Boijmans Van Beuningen denkt in het openbaar na over de eigen hedendaagse kunstcollectie. Tot 7 februari toont het museum in zes zalen de surreŽle belevingswereld van zes hedendaagse kunstenaars. Stukken uit de collectie zijn aangevuld met bruiklenen.

Robert Gober, Zonder titel, 1990, mensenhaar, was, katoen, hout leer
Robert Gober, Zonder titel, 1990, mensenhaar, was, katoen, hout leer

t/m 7 februari 2010 

Het werk van Robert Gober, een van de grote namen in de hedendaagse kunst, is eindelijk weer te zien in het museum. In ‘De Nieuwste Collectie’, kunt u zijn bekende wassen onderlijf met de echte mensenharen, Untitled (torso) bewonderen. Ook bevat de tentoonstelling verschillende bruiklenen die na overleg met het museum ter beschikking zijn gesteld door de kunstenaar. Ook het aangekochte behangpapier  ‘Hangende man / Slapende man’ is te zien. In vijf andere zalen hangen en staan de werken van zijn collega’s in de kunst: Sarah Lucas, Daan van Golden, Helena van der Kraan, Maria Roosen en Sharon Lockhart. Ieder op hun eigen manier sluiten zij aan bij een aspect van het werk van Gober.

Qua materiaalgebruik en stijl zijn de -in totaal vijftig- werken van de kunstenaars heel verschillend. Ook de context en de periode waarin ze tot stand zijn gekomen is anders. Maar allemaal halen ze hun inspiratie uit het dagelijks leven, de directe omgeving en intimiteit. Alledaagse objecten transformeren zij tot nieuwe vormen met een eigen identiteit.

Aan de hand van deze werken denkt het museum in het openbaar na over de eigen kunstcollectie. Aankopen uit het verleden zijn in de tentoonstelling te zien naast geleende kunstwerken. De hedendaagse kunst uit de collectie van het museum wordt niet permanent tentoongesteld, maar wordt getoond in presentaties als deze, alweer de tweede in een reeks.

Terug