Nieuwsbrief
Winter 2009
december 2009

Tentoonstellingen

In 2010 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een aantal bijzondere tentoonstellingen. Hier vindt u de agenda voor de komende tijd.

Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Studio Hans Wilschut, 2008
Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Studio Hans Wilschut, 2008

The Art of Fashion: Installing Allusions
t/m 10 januari 2010
Museum Boijmans Van Beuningen verkent dit najaar de grenzen van de mode. Hedendaagse modeontwerpers begeven zich op het terrein van de beeldende kunst en beïnvloeden op hun beurt de kunstwereld. The Art of Fashion brengt dit spanningsveld spectaculair in beeld. Nieuw en bestaand werk van 25 internationale modeontwerpers en kunstenaars zorgt voor een confronterende visuele ervaring.

Rotterdam designprijs 2009
t/m 10 januari 2010
Museum Boijmans Van Beuningen toont de winnaar en overige genomineerden van de Rotterdam designprijs 2009. Met de geselecteerde inzendingen brengt het museum toonaangevende creatieve visies van de afgelopen twee jaar onder de aandacht. Door in de expositie uiteenlopende posities te combineren, worden zowel verbanden als tegenstrijdigheden zichtbaar in de kwaliteiten van het Nederlands ontwerp op dit moment.

Johan van Loon, 75 jaar
t/m 14 februari 2010
Ter gelegenheid van de 75-ste verjaardag van keramist Johan van Loon toont het museum een combinatie van zijn vroegere en nieuwe werk. Johan van Loon is al meer dan 50 jaar één van de belangrijkste Nederlandse keramisten. De tentoonstelling laat ruim 20 vazen en schalen in aardewerk, steengoed en porselein zien. De rode draad in zijn werk is de drang naar vernieuwing, wat zichtbaar is in experimenten met kleuren, vormen en oppervlaktes. Een verscheidenheid aan objecten komt nu in één tentoonstelling samen.

De Nieuwste Collectie
t/m 7 februari 2010
Het werk van Robert Gober, een van de grote namen in de hedendaagse kunst, is eindelijk weer te zien in het museum. In ‘De Nieuwste Collectie’, kunt u zijn bekende wassen onderlijf met de echte mensenharen, Untitled (torso) bewonderen. Ook bevat de tentoonstelling verschillende bruiklenen die na overleg met het museum ter beschikking zijn gesteld door de kunstenaar. Ook het aangekochte behangpapier  ‘Hangende man / Slapende man’ is te zien. In vijf andere zalen hangen en staan de werken van zijn collega’s in de kunst: Sarah Lucas, Daan van Golden, Helena van der Kraan, Maria Roosen en Sharon Lockhart. Ieder op hun eigen manier sluiten zij aan bij een aspect van het werk van Gober.

Landsknechten en Turken
t/m 7 maart 2010
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert in het Prentenkabinet twee bijzondere reeksen ingekleurde houtsneden uit de Duitse renaissance. De verzameling prenten is onderdeel van een teruggevonden schat en is 50 jaar lang zoek geweest. In de ene serie zijn Zwitserse en Duitse landsknechten afgebeeld in kleurrijke kledij. De andere serie is van grote cultuurhistorische waarde en toont exotisch geklede Turkse soldaten op paarden en kamelen.

Meesterwerk of kopie? Anthonie van Dijck
t/m 14 februari 2010
In de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen bevindt zich het schilderij ‘Heilige Hieronymus met een engel’ van Anthonie van Dijck (1599-1641). Een tweede versie van dit werk is in het bezit van Nationalmuseum in Stockholm. Beide stukken zijn recentelijk gerestaureerd en blijken op essentiële punten te verschillen. Het is de vraag welke van twee origineel is, en of de andere een kopie of een repliek betreft. De presentatie van de twee schilderijen geeft met behulp van röntgen- en infraroodtechnologie inzicht in het onderzoek.

Radio Rood - Moritz Ebinger
19 december 2009 – 7 februari 2010
De Zwitserse kunstenaar Moritz Ebinger bouwt een radiostudio in het entreegebied van het museum met o.a. microfoons, een tafel, stoelen, pennen, platenspelers en andere objecten. Alle objecten bedekt hij met een dikke laag rode verf. Vanuit deze studio wordt radio gemaakt over de kleur rood. Interviews maakt Ebinger samen met andere kunstenaars, scholieren, willekeurige bezoekers, politici en medewerkers van het museum.

‘proeven is koopen’: Jac. Jongert, 1883-1942
19 december 2009 – 18 april 2010
Met circa 300 werken geeft het museum deze winter een overzicht van het oeuvre van Jac. Jongert. Tussen 1905 en 1940 was hij een veelgevraagd ontwerper van reclames, verpakkingen, boekbanden, textiel en glas en maakte hij vrij werk. De ontwerpen die hij maakte voor Van Nelle beslaan de helft van de tentoonstelling. Jongert had een belangrijke rol in het ontwerponderwijs van zijn tijd en werd gedreven door een groot sociaal idealisme. De expositie toont Jongert als een van de eerste reclamevormgevers, die kunst maakte voor de massa.

Portscapes
30 januari - 25 april 2010
Onder de noemer Portscapes vond in 2009 een artistieke ontdekkingsreis plaats naar het verleden, heden en de toekomst van de Rotterdamse haven. Deze projecten waren gedurende het jaar te volgen op verschillende plekken in de haven. In Museum Boijmans van Beuningen zijn de eindresultaten die hier uit zijn voorthgekomen tentoongesteld onder meer in de vorm van films en documentaires.

Divided Divided - Carsten Höller
6 februari – 25 april 2010
In Divided Divided creëert Carsten Höller in het museum een installatie van 1500m2 waarin hij diverse elementen uit zijn oeuvre verder onderzoekt en vorm geeft. In het museum presenteert Carsten Höller een nieuwe serie samengestelde vliegenzwammen (Giant Triple Mushrooms), videoprojecties van elkaar overlappende flikkerende beelden (Flicker Films), een mobile van vogelkooien (Singing Canaries Mobile) en een zwevende ruimte (Swinging Spiral). De plattegrond van de installatie in Museum Boijmans Van Beuningen is gebaseerd op een eenvoudige wiskundige formule, waarnaar alle werken binnen de installatie zich voegen.

Ritsue Mishima
6 februari - 30 mei 2010
Een van werelds meest toonaangevende glasontwerpers van het moment komt naar  Nederland. De Japanse glaskunstenaar Ritsue Mishima exposeert glazen objecten in een speciaal aangelegde Japanse wintertuin binnen de muren van het museum. Het merendeel van de circa dertig objecten is door Mishima gemaakt voor deze tentoonstelling. De objecten staan laag bij de grond opgesteld. Als bezoeker kunt u over het pad lopen en het Venetiaanse glaswerk van heel dichtbij bekijken.

Interventie #13 Anne Wenzel
Requiem of Heroism
vanaf 6 februari 2010
De Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel (1972) presenteert recent keramisch werk.  Zij toont een installatie van keramiek en staal die ze speciaal voor het museum heeft gemaakt. Deze installatie - een verlaten heroïsch herdenkingsmonument - sluit naadloos aan op de architectuur van het museumgebouw van architect Van der Steur.

Onderzeebootloods: Atelier Van Lieshout
29 mei t/m 26 september 2010
Een uniek samenwerkingsproject tussen het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. Een leegstaande loods van 5000m2 is de locatie voor een reeks zomertentoonstellingen van internationale allure. Het internationaal gerenommeerde Atelier Van Lieshout uit Rotterdam bijt het spits af.

Notion Motion - Olafur Eliasson
29 mei tot 17 oktober 2010
Speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen heeft de Deens-Ijslandse kunstenaar Olafur Eliasson in 2005 een werk ontwikkeld waarin de visualisering van lichtgolven centraal staat. Notion Motion, een interactieve installatie van 1500 m2, is deze zomer weer te zien.

Kees van Dongen
18 september 2010 – 23 januari 2011
Een tentoonstelling van internationale kwaliteit, aansluitend bij de artistieke durf van Kees van Dongen. De tentoonstelling belicht aan de hand van hoogtepunten zijn beginperiode, doorbraak, reizen en internationale stijl en het latere succes. De nadruk ligt op de jaren 1907-1914. Een selectie van 80 schilderijen (kern- en sleutelstukken), geeft een beeld van de hoofdfasen van Van Dongens ontwikkeling vanuit een terugblik: roem en atelier.

De Collectie Twee
t/m 2010
De Collectie Twee laat voor het eerst een samenhangend overzicht van alle deelcollecties van het museum, waardoor een overzicht ontstaat van westerse kunstgeschiedenis van 1400 tot 1945. Met deze opstelling brengt het museum zijn grootste en tegelijkertijd minst zichtbare verzameling voor het voetlicht. De wereldbefaamde collectie tekeningen en prenten wordt voor het eerst gecombineerd met schilderijen, toegepaste kunst en sculpturen. Het prentenkabinet van het museum omvat ruim 80.000 kunstwerken en behoort tot de belangrijkste van de wereld. Ook de collectie design, van de Middeleeuwen tot nu, krijgt hernieuwde aandacht.

Interventie #12 Ine Lamers
Call Sheet

tot zomer 2010
In het videowerk USTALA verkent Ine Lamers (1956) de notie van dystopie. Op basis van analogieën en overeenkomsten met haar eigen werk, selecteerde zij enkele kunstwerken uit de museumcollectie die zijn opgenomen in deze Interventie.

Interventie #11 Eylem Aladogan 
tot 10 januari 2010
De woestijnlandschappen van Utah, Arizona en Nevada roepen bij Eylem Aladogan (Rotterdam, 1975) emoties op als kracht en angst. Deze gevoelens fascineren haar en verbeeldt ze met architectonische en organische elementen. De presentatie toont recente grafische werken en een installatie die Aladogan speciaal voor het museum maakt.

Interventie #9 Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis
Ten To One
tot mei 2010
Zijlmans en Jongenelis nodigden tien vrienden uit om op tien opeenvolgende dagen in een weiland te komen eten. De foto’s van die tien bijeenkomsten monteerden ze tot één beeld van een groot feest. Voor de outfits van de feestende vrienden werden honderd kleermakers in Beijing ingeschakeld. ‘Ten To One’ wordt getoond in het museum als installatie op wandvullend formaat.

Interventie #7 Olaf Nicolai
Apollo

t/m 2010
Bezoekers kunnen komend jaar een balletje komen trappen op de binnenplaats van het museum. Olaf Nicolai ontwikkelde met Apollo een sculptuur die tegelijk de omlijsting vormt van een voetbalveld. De bewegingen van de spelers worden gereflecteerd in spiegels, die een stroboscopisch effect genereren. Dit maakt het paviljoen tot een platform voor ‘wannabe’ Apollo’s, de Griekse God van het licht en van de kunsten. Thonik ontwikkelde een bijpassend lijnenspel op de vloer van de binnenplaats.

Terug