Nieuwsbrief
Winter 2009
december 2009

Landsknechten en Turken

Op dit moment presenteert Museum Boijmans Van Beuningen in het Prentenkabinet twee bijzondere reeksen ingekleurde houtsneden uit de Duitse renaissance. Het gaat om een teruggevonden schat die decennia lang zoek is geweest.

Erhard Schön, Turkse soldaat op dromedaris, ca. 1530, Houtsnede, ingekleurd met waterverf, 31 x 20 cm, Particuliere collectie
Erhard Schön, Turkse soldaat op dromedaris, ca. 1530, Houtsnede, ingekleurd met waterverf, 31 x 20 cm, Particuliere collectie

t/m 7 maart 2010

In de ene serie zijn Zwitserse en Duitse landsknechten afgebeeld in kleurrijke kledij. De andere serie is van grote cultuurhistorische waarde en toont exotisch geklede Turkse soldaten op paarden en kamelen. De teruggevonden prenten stammen uit ongeveer 1530. Het werk illustreert de ongekende bloei van de prentkunst tijdens de Duitse renaissance.

De prenten van de landknechten vormen een kleurrijk geheel. De tekeningen waarop de exotisch gekleede Turkse soldaten staan afgebeeld zijn van grote cultuurhistorische waarde. De series behoorden tot de verzameling van vorsten. Een groot deel was verloren gegaan, deze selectie is na decennia weer teruggevonden en wordt nu in Museum Boijmans Van Beuningen tentoongesteld.

Terug