Nieuwsbrief
Winter 2009
december 2009

'proeven is koopen': Jac. Jongert, 1883-1942

Museum Boijmans Van Beuningen wijdt vanaf 19 december een overzichtstentoonstelling aan het werk van ontwerper Jac. Jongert, bekend van zijn werk voor Van Nelle. Deze beroemde affiches en verpakkingen en zijn boekbanden, glas, textiel en vrij werk laten Jongert zien als een bevlogen vormgever.

Jac. Jongert, Voorraadblik 'Van Nelle voor Koffie en Thee', 1930, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Jac. Jongert, Voorraadblik 'Van Nelle voor Koffie en Thee', 1930, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

19 december 2009 - 18 april 2010

Jacob Jongert (1883-1942) is een van de eerste reclamevormgevers in Nederland. Zijn carrière neemt een vlucht als hij in 1919 een opdracht krijgt van de thee-, koffie- en tabakfabrieken van de Wed. J. Van Nelle. Het is de start van een reeks van duizenden ontwerpen voor de firma, voor wie Jongert een herkenbaar gezicht ontwerpt met strakke vormen en primaire kleuren.

In Nederland is Jongert een van de pioniers van de grafische vormgeving. Toch was er tot op heden weinig aandacht voor zijn werk. Museum Boijmans Van Beuningen presenteert dit najaar in het voormalige prentenkabinet een groot overzicht van zijn oeuvre. Ca. 300 reclames, verpakkingen, boekbanden, objecten van textiel en glas en vrij werk tonen Jongert in al zijn veelzijdigheid. Zijn ontwerpen voor Van Nelle beslaan de helft van de tentoonstelling.

Terug