Nieuwsbrief
Herfst 2009: The Art of Fashion
september 2009

Onderwijs najaar 2009

Dit najaar staat voor het onderwijs van alles op het museumprogramma. Deze nieuwsbrief licht er voor u de meest in het oog springende projecten uit.

Tentoonstelling The Art of Fashion
Modeontwerpwedstrijd
Tentoonstelling It’s a process
Gratis busvervoer voor het Primair Onderwijs: wegens succes op herhaling!
Programma’s vaste collectie
Docentenpas
Nieuw: Art Tube

Tentoonstelling The Art of Fashion (t/m 19 januari 2010)
Dit najaar staat het museum in het teken van mode. De spectaculaire tentoonstelling The Art of Fashion laat kleding zien op het snijvlak van mode en kunst. Mode als inspiratie voor kunst en vice versa. Viktor en Rolf ontwierpen bijvoorbeeld een jurk die een heerlijk bed lijkt. Ook maakten zij een jurk met een spotlight-constructie. Naast dit beroemde ontwerpersduo is er ook werk te zien van onder andere Hussein Chalayan en Walter van Beierendonck. Mode die kunst lijkt, of kunstige mode?
Voor diverse onderwijsniveaus kunt u een verrassende interactieve rondleiding over de tentoonstelling bespreken.

Tentoonstelling It’s a process
Tegelijkertijd met The Art of Fashion is in de Kunst Studio een tentoonstelling te zien over het maakproces van mode, van inspiratie tot presentatie. We volgen de jongeren Kiki (17) en Josephine (18) bij het ontwerpen en maken van kleding.

Modeontwerpwedstrijd
Naar aanleiding van de tentoonstelling The Art of Fashion en It’s a process organiseert het museum een modeontwerpwedstrijd voor jongeren van 15 tot 25 jaar. Jongeren laten zich inspireren door de expositie en maken een ontwerp van materialen die normaal gesproken niet voor kleding worden gebruikt: op de tentoonstelling zien we bijvoorbeeld jurken van papier, of een gilet van scherven.
Deelnemers leveren uiterlijk 23 november hun ontwerp (tekening, schets, foto of uitgewerkt kledingstuk) met begeleidende tekst in. Een deskundige jury selecteert dan tien ontwerpen. Deze genomineerde ontwerpen worden tijdens een speciale presentatie op 10 januari 2010 in het museum getoond.
De winnaar mag een dag meelopen met een Nederlandse ontwerper en krijgt een geldprijs van 250 euro! Het winnende ontwerp zal tevens een aantal maanden in het museum te zien zijn.
Attendeert u hier uw leerlingen op? Meedoen met de klas kan natuurlijk ook.

Gratis busvervoer voor het Primair Onderwijs: wegens succes op herhaling!
Basisscholen uit de regio Rotterdam kunnen nu voor het tweede jaar kosteloos met de Turingmuseumbus naar Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum. De bus haalt uw leerlingen van school op en brengt ze na afloop van het museumbezoek ook weer terug. Voor dit schooljaar is er nog plek in de bus, maar wees snel met boeken want vol is vol.

Programma’s vaste collectie
Bij de vaste collectie zijn er dit schooljaar diverse bijzondere nieuwe programma’s gemaakt. Zo ontdekken leerlingen van alles over de prachtige verzameling Kunstnijverheid & Design, staat de architectuur van het museumgebouw centraal, duiken we in de wereld van de surrealisten en bekijken we de soms bizarre mode door vijf eeuwen heen, te zien op schilderijen.

Docentenpas
Wilt u het museum ter voorbereiding bezoeken? Vraag dan de gratis docentenpas aan. Hiermee kunt u als docent komend schooljaar op elk moment het museum GRATIS bezoeken.

Nieuw: Art Tube
8 oktober lanceerde het museum www.arttube.nl , de nieuwe website met veel interessante en verrassende filmpjes over zaken die op een of andere manier met het museum te maken hebben: thema-filmpjes, lezingen, en meer. Kijk op www.arttube.nl

Over al het bovenstaande vindt u meer informatie op onze website www.boijmans.nl

Graag tot ziens in het museum!

Terug