Nieuwsbrief
Herfst 2009: The Art of Fashion
september 2009

Tentoonstellingen

Deze herfst presenteert Museum Boijmans Van Beuningen weer een aantal bijzondere tentoonstellingen. Hier vind u de agenda voor de komende tijd, inclusief een vooruitblik op de wintertentoonstellingen.

Meesterwerk of kopie? Anthonie van Dijck
5 december 2009 – 14 februari 2010
In de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen bevindt zich het schilderij ‘Heilige Hieronymus met een engel’ van Anthonie van Dijk (1599-1641). Een tweede versie van dit werk is in het bezit van Nationalmuseum in Stockholm. Beide stukken zijn recentelijk gerestaureerd en blijken op essentiële punten te verschillen. Het is de vraag welke van twee origineel is, en of de andere een kopie of een repliek betreft. De presentatie van de twee schilderijen geeft met behulp van röntgen- en infraroodtechnologie inzicht in het onderzoek.

Landsknechten en Turken
5 december 2009 – 7 maart 2010
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert in het Prentenkabinet twee bijzondere reeksen ingekleurde houtsneden uit de Duitse renaissance. De verzameling prenten is onderdeel van een teruggevonden schat en is 50 jaar lang zoek geweest. In de ene serie zijn Zwitserse en Duitse landsknechten afgebeeld in kleurrijke kledij. De andere serie is van grote cultuurhistorische waarde en toont exotisch geklede Turkse soldaten op paarden en kamelen.

Proeven is koopen. Jac. Jongert, vormgever
19 december 2009 – 18 april 2010
Met circa 300 werken geeft het museum deze winter een overzicht van het oeuvre van Jac. Jongert. Tussen 1905 en 1940 was hij een veelgevraagd ontwerper van reclames, verpakkingen, boekbanden, textiel en glas en maakte hij vrij werk. De ontwerpen die hij maakte voor Van Nelle beslaan de helft van de tentoonstelling. Jongert had een belangrijke rol in het ontwerponderwijs van zijn tijd en werd gedreven door een groot sociaal idealisme. De expositie toont Jongert als een van de eerste reclamevormgevers, die kunst maakte voor de massa.

Radio Rood - Moritz Ebinger
19 december 2009 – 7 februari 2010
De Zwitserse kunstenaar Moritz Ebinger bouwt een radiostudio in het entreegebied van het museum met o.a. microfoons,  een tafel, stoelen, pennen, platenspelers en andere objecten. Alle objecten bedekt hij met een dikke laag rode verf. Vanuit deze studio wordt radio gemaakt over de kleur rood. Interviews maakt Ebinger samen met andere kunstenaars, scholieren, willekeurige bezoekers, politici en medewerkers van het museum.

Carsten Höller
30 januari 2010 – 25 april 2010
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert het werk van de hedendaagse kunstenaar Carsten Höller (1961). Hij legt zich toe op zeer uiteenlopende experimenten met een open einde die de wisselwerking van de mens met zijn omgeving onderzoeken. Zijn werken leggen de nadruk op onze visuele perceptie; ze tonen hoe deze functioneert en gemanipuleerd kan worden. Zijn oeuvre sluit aan bij een trend in de hedendaagse kunst om via een antropologische invalshoek te focussen op de ervaringswereld en de conditioneringen van de mens.

Notion Motion - Olafur Eliasson
Zomer 2010
Speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen heeft de Deens-Ijslandse kunstenaar Olafur Eliasson in 2005 een werk ontwikkeld waarin de visualisering van lichtgolven centraal staat. Notion Motion, een interactieve installatie van 1500 m2, is deze zomer weer te zien.

Kees van Dongen
18 september 2010 – 23 januari 2011
Een tentoonstelling van internationale kwaliteit, aansluitend bij de artistieke durf van Kees van Dongen. De tentoonstelling belicht aan de hand van hoogtepunten zijn beginperiode, doorbraak, reizen en internationale stijl en het latere succes. Het zijn kunstenaarschap geldt, de jaren 1907-1914. Een selectie van 80 schilderijen (kern- en sleutelstukken), geeft een beeld van de hoofdfasen van Van Dongens ontwikkeling vanuit een terugblik: roem en atelier.

Terug