Nieuwsbrief
Herfst 2009: The Art of Fashion
september 2009

Tentoonstellingsontwerp

Door Judith Clark, co-gastconservator en tentoonstellingsontwerper:
"De tentoonstelling is bedacht en georganiseerd rond vijf nieuwe opdrachtwerken van de avantgardistische ontwerpers Walter Van Beirendonck, Hussein Chalayan, Naomi Filmer, Viktor & Rolf en Anna-Nicole Ziesche werk dat nog niet bestond op het moment dat de tentoonstelling werd samengesteld en dat zelfs tijdens de voorbereidingen van het tentoonstellingsontwerp alleen bestond in de vorm van enkele schetsen.

Pentekening Judith Clark, Londen 2009
Pentekening Judith Clark, Londen 2009

Voor een toekomst die nog onbekend was, moest er dus met allerlei andere voorwerpen een museologisch landschap in scène worden gezet, een context worden geschapen waarin het nieuwe werk zou passen en begrijpelijk en inspirerend zou overkomen.

De tentoonstelling is ingericht in de grote Bodon-zaal en gaat met het spel van associaties zowel over tentoonstellingen-maken als over de geschiedenis van deze buitengewone ruimte zelf. De vijf opdrachten vormen binnen de tentoonstelling op ongeveer gelijke afstand van elkaar brandpunten waaromheen verwante mode- en kunstwerken zijn geplaatst, zodat er in de drie delen van de vleugel zoiets ontstaat als een doorlopende genealogie.

De beschrijvingen die de vijf ontwerpers instuurden, riepen heel exacte ruimtelijke verbanden op en dicteerden de ruimtelijke indeling van de vleugel: een schemerige, desoriënterende spiraalgang met aan het einde de nieuwe geur Alternative No. 1 van Viktor & Rolf, een steeds breder wordende processielaan die naar Walter Van Beirendoncks sarcofaag en ‘tempel’ ‘2357’ - THE SEQUEL voert, de extra ruimte rond Naomi Filmers werk die nodig is om je in en uit haar reeks Breathing Volume te laten zuigen, de onvermijdelijke verduistering rond de film Childhood Storage van Anna-Nicole Ziesche en de horizontale archeologie van Hussein Chalayans Micro Geography: a Cross Section, maar ook de natuurlijke elementen die naar het dramatische venster van deze museumzaal voeren."

Dit is een fragment uit het hoofdstuk door Judith Clark in de catalogus van The Art of Fashion. Installing Allusions. verkrijgbaar in de museumwinkel voor €17,50 (ISBN: 978-90-6918-240-7)

Terug