Nieuwsbrief
Herfst 2009: The Art of Fashion
september 2009

Over de tentoonstelling

De laatste decennia zijn mode en beeldende kunst elkaar steeds meer genaderd. Modeontwerpers gebruiken installaties en performances en beïnvloeden op hun beurt de kunstwereld. ‘The Art of Fashion: Installing Allusions’ geeft van 19 september 2009 tot en met 10 januari 2010 hiervan een overzicht en zoekt de grenzen tussen de disciplines op.

Viktor & Rolf, The Fashion Show, herfst/winter 2007/8. Centraal Museum, bruikleen H+F Collectie. Foto Peter Stigter, model Maryna Linchuk (DNA Models).
Viktor & Rolf, The Fashion Show, herfst/winter 2007/8. Centraal Museum, bruikleen H+F Collectie. Foto Peter Stigter, model Maryna Linchuk (DNA Models).

Vijf ontwerpers - Viktor & Rolf, Hussein Chalayan, Walter van Beirendonck, Anna-Nicole Ziesche en Naomi Filmer - is gevraagd voor de tentoonstelling een nieuw werk te maken. Ze kregen carte blanche om de grenzen van de mode op te zoeken. Opdrachtgever was de Fashion on The Edge Foundation van kunstverzamelaar en mecenas Han Nefkens, die modewerpers die werken op het grensvlak met beeldende kunst al enkele jaren volgt en steunt. Deze vijf opdrachten staan centraal in de tentoonstelling en worden omringd door beeldende kunst en mode met een samenhangende thematiek. Zo ontstaan associatieve verbanden tussen de werken. De tentoonstelling belicht verschillende aspecten van het grensgebied tussen mode en kunst: de mode als totaalervaring, het patroon als sculptuur en de imaginaire wereld van de modecampagne.

The Art of Fashion is samengesteld door gastconservatoren José Teunissen (lector ArtEZ Arnhem) en Judith Clark (tentoonstellingsmaker, Londen). De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het H+F Fashion on the Edge programma van schrijver en kunstverzamelaar Han Nefkens, en door de Mondriaan Stichting, SNS Reaal Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De Nederlandse ELLE bestaat dit jaar 20 jaar en is media-partner. De tentoonstelling is hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities.

Terug