Nieuwsbrief
Zomer 2009
Zomer 2009

The Art of Fashion: Installing Allusions

19 september 2009 - 10 januari 2010

Viktor en Rolf 2007, foto door Peter Stigter, model Maryna Linchuk
Viktor en Rolf 2007, foto door Peter Stigter, model Maryna Linchuk

Museum Boijmans Van Beuningen toont in Rotterdam de spannendste mode van dit moment. Modeontwerpers zetten hun ideeën steeds vaker om in ontwerpen die meer zijn dan kleding alleen. Voor de tentoonstelling maken Viktor & Rolf en vier andere topontwerpers nieuw werk. The Art of Fashion stelt de vraag: is het mode of is het kunst?

Hedendaagse modepresentaties gaan niet meer over de nieuwe roklengte of het nieuwe zwart. Met tijdloze en universele ontwerpen brengen de designers ideeën en idealen naar voren. The Art of Fashion onderzoekt de grens tussen mode en kunst. De tentoonstelling belicht verschillende aspecten: de modeshow als performance, het patroon als sculptuur en de imaginaire wereld van de modecampagne.

Exclusief
Voor de tentoonstelling maken vijf ontwerpers uit de internationale modetop elk een exclusief nieuw werk. In het kader van het programma H+F Fashion on the Edge krijgen deze ontwerpers de kans om de modeseizoenen los te laten en te werken als kunstenaars. De creaties van Viktor & Rolf zijn echt museumstukken en Hussein Chalayans modeshows zijn vaak experimentele installaties. Sieradenontwerper Naomi Filmer maakt ware sculpturen terwijl Anna-Nicole Ziesche mode met film combineert om haar ideeën uit te beelden. De ontwerpen van Walter Van Beirendonck maken deel uit van een omvangrijke fantasiewereld.

Avant-garde
Vijf nieuwe werken staan centraal in de tentoonstelling. Ze worden aangevuld met bestaande ontwerpen van designers zoals Martin Margiela, Bless en Comme des Garçons. In totaal worden circa 50 werken getoond, variërend van avantgardistische jurken tot accessoires. Elk object roept de vraag op: wat is mode en wat is kunst?

Magazine
Bij de tentoonstelling verschijnt het magazine The Art of Fashion, dat ingaat op het werk en de achtergronden van de kunstenaars en ontwerpers die deelnemen aan de tentoonstelling. Bovendien verschijnt het achtergrondboek Fashionscape, dat de geschiedenis van de relatie tussen mode en kunst belicht.

Activiteiten
Gedurende de tentoonstelling wordt een serie workshops voor volwassenen georganiseerd. Voor kinderen zijn er bovendien verschillende activiteiten en een familiedag. In samenwerking met Premsela – Dutch Platform for Design and Fashion, dAcapo en modelectoraat ArtEZ organiseert het museum op 18 september 2009 een internationaal symposium.

De tentoonstelling is samengesteld door José Teunissen (lector ArtEZ Arnhem) en Judith Clark (tentoonstellingsmaker, Londen). The Art of Fashion wordt mogelijk gemaakt door het H+F Fashion on the Edge programma van schrijver en kunstverzamelaar Han Nefkens. De Nederlandse ELLE bestaat dit jaar 20 jaar en is mediapartner. De tentoonstelling is hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.

Terug