Nieuwsbrief
Zomer 2009
Zomer 2009

Muurschildering Antistrot

4 juli – september 2009

Antistrot, Miami Monster Wheel (detail)
Antistrot, Miami Monster Wheel (detail)

Hidden Track

Museum Boijmans Van Beuningen heeft het kunstenaarscollectief Antistrot carte blanche gegeven voor een muurschildering in de Espressobar van het museum. De kunstenaars reageren op de beeldcultuur van de huidige samenleving met cartoonachtige beelden. Antistrot vindt inspiratie in hedendaagse media als internet, televisie, comics en modefotografie, maar ook in beelden uit vervlogen tijden, zoals pornobeelden uit de jaren zeventig.

Antistrot combineert serieuze actuele thema’s als geweld en minder serieuze thema’s als zwartrijden, impotentie, advertenties tegen puistjes of haaruitval met tekeningen en voorziet deze van commentaar. Rode draad in het werk is het reageren op de beeldtaal van de huidige samenleving en het directe contact met de toeschouwers en luisteraars.

Beeldtaal
Antistrot vergroot bestaande beelden sterk uit of relativeert en ridiculiseert ze juist in persiflages en fantasiebeelden. Door betekenissen uit hun verband te trekken en te combineren met een andere inhoud, zet Antistrot de kijker voortdurend op een verkeerd been. Humor en satire zijn onmisbare ingrediënten bij de tekeningen, maar zeker ook bij de performances en muziekoptreden. Daarnaast schuwen ze clichébeelden en onderbroekenlol niet. “We proberen op een welhaast situationistische ‘happening’ het publiek mee te nemen binnen onze gedachtesprong en hen een ervaring mee te geven die een stap verder gaat dan het vertellen van een verhaal”, aldus Charlie Dronkers. Net zoals de situationisten in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, relativeert Antistrot met ontregelende, satirische beelden “de lulligheid van het leven zelf”.

Performances en onthulling: zaterdag 4 juli
Op zaterdag 4 juli 2009, tijdens de het feest ter ere van het 160-jarig bestaan van het museum, geven een aantal leden van het kunstenaarscollectief Antistrot performances op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen. De performances starten om 14.00 uur. De onthulling van de muurschildering vindt plaats om 15.30 uur.

Terug