Nieuwsbrief
Zomer 2009
Zomer 2009

160 jaar Museum Boijmans Van Beuningen

Zaterdag 4 juli viert het museum zijn 160ste verjaardag en trakteert u op kunst en koffie.

De directeur van Museum Boijmans Van Beuningen nodigt u uit voor de 160ste verjaardag van het museum. Op zaterdag 4 juli vieren we graag met u ons 160-jarig bestaan. Het museum trakteert u op verschillende activiteiten en openingen. De jubileumdag wordt afgesloten met vuurwerk van kunstenaar Ada Dispa.

160 jaar geleden
Op dinsdag 3 juli 1849 opende het Museum Boijmans voor het eerst zijn deuren. Na 160 jaar kan worden teruggezien op een fascinerende ontwikkeling van dit Rotterdamse museum, dat behoort tot de belangrijkste kunstmusea van Nederland. De verzamelingen hebben hun omvang en kwaliteit grotendeels te danken aan het particuliere initiatief dat in Rotterdam altijd een bijzondere betekenis heeft gehad en tot op de dag van vandaag bloeit. Aan twee particuliere verzamelaars dankt het museum zijn naam. De Utrechtse jurist Frans Jacob Otto Boijmans vermaakte in 1847 zijn kunstcollectie aan de gemeente Rotterdam. Dat was het begin van het museum. In 1958
verwierf het museum de collectie van de havenbaron D.G. van Beuningen. Dat was zo’n mijlpaal dat de naam van het museum werd veranderd in Museum Boijmans Van Beuningen. Er zijn nog veel meer particuliere verzamelaars aan wie het museum veel te danken heeft. Hun verschillend geaarde belangstelling legde de basis voor de verscheidenheid van de collectie. En dankzij hun gedrevenheid bezit het museum nu als enige in Nederland schilderijen van Jan van Eyck, Titiaan, Jeroen Bosch, Pieter Bruegel de Oude en Salvador Dalí. In de tweede helft van de twintigste eeuw profiteert het museum van de generositeit van verzamelaars. Zo verwierf het museum in 1981 dankzij het echtpaar Van Beuningen-de Vriese een omvangrijke verzameling pre-industriële gebruiksvoorwerpen en in 2005 met behulp van het H+F Mecenaat nog een grootse installatie van de Deense kunstenaar Olafur Eliasson. Dit jaar verwierf het museum dankzij de genereuze giften van particulieren, fondsen en een cultuurloterij het portret van de familie Lütjens door Max Beckmann.

Terug