Nieuwsbrief
Persnieuws voorjaar 2009
februari 2009

Interventie #8 Victor Man

Vanaf 17 januari 2009
Museum Boijmans Van Beuningen nodigt de jonge Roemeense kunstenaar Victor Man (Cluj, 1974) uit voor het maken van een interventie binnen De Collectie Twee, de jubileumtentoonstelling. Victor Man is meester in het weglaten zonder dat betekenis verloren gaat. In combinatie met kunstwerken uit de museumcollectie leveren zijn werken onverwachte beelden op.

Victor Man (Cluj-Napoca 1974), Leading by example, 2006, olieverf op doek, op multiplex geplakt, 38,0 x 22,5 x 1,8 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, aankoop 2006
Victor Man (Cluj-Napoca 1974), Leading by example, 2006, olieverf op doek, op multiplex geplakt, 38,0 x 22,5 x 1,8 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, aankoop 2006

Victor Man kiest voor een installatie met een afgewogen combinatie van eigen werken en schilderijen uit de collectie van het museum. Op basis van analogieën en overeenkomsten met zijn eigen werk selecteert hij museumstukken als de Christus Salvator Mundi van Dirk Bouts, een schilderij van Titiaan waarin een nimf door een faun belaagd wordt en een landschap van Joachim Patinir waarin Sodom en Gomorra in brand staan.
Het oeuvre van Victor Man bestaat uit kleine schilderijen in grijze en zwarte tonen, ‘gevonden’ foto’s overgezet op verschillende materialen en installaties. Alle werken hebben een ding gemeen: ze karakteriseren zich door de suggestie van een verhaal dat echter nooit wordt ingelost. De afzonderlijke werken of onderdelen van zijn installaties fungeren als fragmenten van een verhaal of gebeurtenis. Kunstcriticus Natalie Haddad omschreef Mans werk in Frieze Magazine als volgt: ‘hovered on the walls like the relics of secret societies, dislocated and adrift..’.

Museum Boijmans Van Beuningen geeft de hedendaagse kunst een prominente positie door presentaties te laten reflecteren op de collectie en het museumgebouw. Deze visuele uitspraken worden versterkt door de afwisseling met bestaande kunst uit de collectie waardoor een spanningsveld ontstaat. De interventies scherpen zo het kijken van het publiek en dwingen tot nadenken. Museum Boijmans Van Beuningen toont en reageert doorlopend op internationaal toonaangevende kunstenaars.

Terug