Nieuwsbrief
Persnieuws voorjaar 2009
februari 2009

Tentoonstellingskalender

Een overzicht van de huidige en komende tentoonstellingen in Museum Boijmans Van Beuningen.

Helio Oiticica, Bolide 3 Caixa 3 Africana, 1963
Helio Oiticica, Bolide 3 Caixa 3 Africana, 1963

De Collectie Twee
17 januari 2009 - eind 2009

In 2009 viert het museum zijn 160-jarig bestaan. In het kader van dit jubileumjaar wordt de museumcollectie opnieuw gepresenteerd. De wereldbefaamde collectie tekeningen en prenten wordt voor het eerst gecombineerd met schilderijen, toegepaste kunst en sculpturen. Het prentenkabinet van het museum omvat ruim 80.000 kunstwerken en behoort tot de belangrijkste van de wereld. Ook de collectie design, van de Middeleeuwen tot nu, krijgt hernieuwde aandacht.

Interventie #8 Victor Man
Vanaf 17 januari 2009

Victor Man (Cluj, 1974) is een meester in het weglaten zonder dat betekenis verloren gaat. Op basis van analogieën en overeenkomsten met zijn eigen werk selecteert hij museumstukken. De installatie vormt een afgewogen combinatie van eigen werken en schilderijen uit de museumcollectie, die onverwachte beelden oplevert.

Charles Avery
The Islanders: An Introduction
28 februari - 7 juni 2009

Charles Avery (Schotland, 1973) werkt sinds 2004 aan ‘The Islanders’, een epos in woord en beeld over een eiland voor de Schotse kust. Met behulp van teksten, tekeningen, installaties en sculpturen heeft Avery het landschap, de gewoonten en de cultuur van het fictieve eiland tot in detail beschreven. Van de markt in Onomatopoeia (de hoofdstad van het eiland) tot The Eternal Forest, waar naar verluidt het mythische beest Noumenon leeft.

Interventie #9 Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis
Ten to One
Vanaf 28 februari 2009

Zijlmans en Jongenelis nodigden tien vrienden uit om op tien opeenvolgende dagen in een weiland te komen eten. De foto’s van die tien bijeenkomsten monteerden ze tot één beeld van een groot feest. Voor de outfits van de feestende vrienden werden honderd kleermakers in Beijing ingeschakeld. ‘Ten To One’ wordt getoond in het museum als installatie op wandvullend formaat.

Elixir
Het video-organisme van Pipilotti Rist
7 maart 2009 – 10 mei 2009

De betoverende wereld van de videokunstenaar Pipilotti Rist (1962) is vanaf 7 maart te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Acht recente werken en twee nieuwe werken - speciaal voor het museum gemaakt – dompelen je onder in een bad van vloeibare videobeelden, soundtracks en objecten in een 1500m2 grote installatie.

Ryan Gander
Heralded as the new black
23 maart 2009 – 24 mei 2009

Interventie #10 Tobias Putrih
23 mei 2009- 30 augustus 2009

Brazil Contemporary
30 mei – 23 augustus 2009

Drie Rotterdamse musea; Museum Boijmans Van Beuningen, het Nederlands Architectuurinstituut en het Nederlands Fotomuseum brengen de rijke Braziliaanse cultuur naar de Maasstad. Met ‘Brazil Contemporary - Hedendaagse kunst, architectuur en beeldcultuur’ laten zij alle facetten van de Braziliaanse cultuur zien in drie tentoonstellingen, een publicatie en een activiteitenprogramma. Museum Boijmans Van Beuningen geeft een overzicht van de hedendaagse Braziliaanse beeldende kunst. Het werk van Hélio Oiticica (1937-1980) staat hierbij centraal.

The Art of Fashion
Installing Allusions
19 september 2009 – 10 januari 2010
Mode als inspirator voor de kunst, en vice versa! Een grote internationale modetentoonstelling over hoe de mode in vele opzichten de beeldende kunst nadert. De expositie maakt zichtbaar hoe tussen kunst en mode grenzen steeds verder vervagen en hoe beide disciplines elkaar over en weer beïnvloeden. Voor deze tentoonstelling worden in het kader van het programma H+F Fashion on the Edge speciale opdrachten gegeven aan Viktor & Rolf, Hussein Chalayan, Walter van Beirendonck, Anna Nicole Ziesche en Naomi Filmer. Verder wordt werk getoond van onder meer Dai Rees, Jana Bartak, Martin Margiela, Comme des Garçons en Bless.

De Maria, Neto, Fudong en Eliasson
Zomer 2010

Alleen al door de dynamiek van steeds wisselende exposities heeft het tentoonstellingsgebouw uit 1972 van architect Alexander Bodon (1906-1993) een heel bijzonder karakter. Geen subtiele detailleringen, maar drie enorme flexibele ruimtes, die steeds anders kunnen worden ingedeeld afhankelijk van de tentoonstelling. Om de bezoekers van het museum in staat te stellen een aantal adembenemende opstellingen opnieuw te beleven, worden in de zomer van 2009 vier tentoonstellingen herhaald. Te zien zijn 'A computer which will solve every problem in the world/3_12 polygon' van Walter De Maria, 'Celula Nave. It happens in the body of time, where truth dances' van Ernesto Neto, 'The revival of the snake' van Yang Fudong en 'Notion Motion' van Olafur Eliasson. De opstellingen zijn ieder drie weken te zien.

Kees van Dongen
Najaar 2010

Een tentoonstelling van internationale kwaliteit, aansluitend bij de artistieke durf van Kees van Dongen. De tentoonstelling belicht aan de hand van hoogtepunten zijn beginperiode, doorbraak, reizen en internationale stijl en het latere succes. Het accent ligt op de periode die als wezenlijk voor zijn kunstenaarschap geldt, de jaren 1907-1914. Een selectie van 80 schilderijen (kern- en sleutelstukken), geeft een beeld van de hoofdfasen van Van Dongens ontwikkeling vanuit een terugblik: roem en atelier.

Terug