Nieuwsbrief
eerste onderwijsnieuwsbrief
december 2008

Tentoonstelling Charley Toorop

De tentoonstelling Charley Toorop is nog te zien tot en met zondag 1 februari.
Charley Toorop (1891-1955) geldt als de krachtigste vrouw in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw. Ze leefde in een bewogen tijd waarin veel veranderingen plaatsvonden. Toorop zelf was een krachtige en eigenzinnige vrouw, die midden in het culturele leven van haar tijd stond en middelpunt was van een grote groep toonaangevende kunstenaars.

Charley Toorop, 1928
Charley Toorop, 1928

Maatschappelijke- en (kunst)historische ontwikkelingen hebben zich op een heel bijzondere manier vertaald in haar werk. Ze schiep een eigenzinnig, zelfbewust en sociaal bewogen oeuvre. Museum Boijmans Van Beuningen toont in een grote overzichtstentoonstelling 120 schilderijen, waaronder zestien zelfportretten.

Kijkwijzer Charley Toorop voor 2de Fase
De kijkwijzer die voor leerlingen bovenbouw HAVO/ VWO is ontwikkeld, belicht de maatschappelijke- en (kunst)historische ontwikkelingen en haar werk vanuit diverse hoeken. Het bevat leesteksten, beeldmateriaal, opdrachten, vragen, extra informatie en interessante weetjes.
Duur: 60 tot 90 minuten.
Kosten: € 1,- per kijkwijzer.

Docentenhandleiding Charley Toorop
Bij de tentoonstelling is een docentenhandleiding voor docenten Voortgezet Onderwijs samengesteld. In deze handleiding vindt u praktische en inhoudelijke informatie, maar ook lessuggesties. De handleiding is gratis te downloaden op www.boijmans.nl, zie het kopje ‘onderwijs’.

Terug