Nieuwsbrief
Erasmus in beeld 2008
Erasmus in beeld 2008

125 grote liefdes

Van 3 oktober tot en met 18 januari wordt in het Van Gogh Museum de tentoonstelling 125 grote liefdes met steun van de Vereniging Rembrandt gepresenteerd, waaronder een aantal kunstwerken van Museum Boijmans Van Beuningen.

Claes Oldenburg (Stockholm 1929), Meats, 1964, beschilderd gips, marmer, aardewerk, keramiek, 103 x 106 x 57 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen
Claes Oldenburg (Stockholm 1929), Meats, 1964, beschilderd gips, marmer, aardewerk, keramiek, 103 x 106 x 57 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen

3 oktober 2008 - 18 januari 2009
In 2008 bestaat de Vereniging Rembrandt 125 jaar en dat feest wordt onder meer gevierd met een grote lustrumtentoonstelling in het Van Gogh Museum. Meer dan dertig Nederlandse musea laten voor één keer samen een selectie zien van de beste kunstwerken die zij met steun van de Vereniging Rembrandt hebben kunnen verwerven.

De Vereniging Rembrandt wist de aandacht te vestigen op de noodzaak om de top van de Hollandse kunst voor Nederland te behouden toen de musea nog nauwelijks de middelen hadden om iets aan te kopen. Dankzij de Vereniging werden er Rembrandts en Vermeers gekocht. Later ging zij ook aandacht besteden aan buitenlandse en moderne kunst, zodat de musea meer dan alleen tempels voor het Nederlandse erfgoed werden. Ruim 125 van de belangrijkste en meest markante aankopen worden nu eenmalig in een spannende opstelling gepresenteerd.

Topstukken
De tentoonstelling bestaat uit vijf secties. De eerste laat een aantal toppers zien, over de gehele breedte van de verschillende verzamelgebieden in de loop van 125 jaar gekocht: van een grote Chinese Bodhisattva uit de 12de eeuw, tot de fameuze Liefdesbrief van Vermeer.
De tweede sectie, over het behoud en de terugkeer van Hollandse kunstwerken naar Nederland, bevat onder meer spectaculaire tekeningen van Goltzius, Saenredam en Rembrandt, meesterwerken van Ter Brugghen en Metsu, en uitgelezen zilver van de gebroeders Van Vianen.

De derde groep toont oude meesters van elders, waaronder topstukken van Goya en Mattia Preti, en de vierde modern en eigentijds werk van onder meer Chagall, Matisse en Willem de Kooning, een beroemde stoel van Rietveld en twee prachtige glazen van Frank Lloyd Wright. In de laatste sectie komt een keuze uit de aanwinsten van de laatste tien jaar aan bod, zoals Manets De pier van Boulogne-sur-Mer en Bruce Naumans video Washing hands.

Terug