Nieuwsbrief
Erasmus in beeld 2008
Erasmus in beeld 2008

Vormgeving en architectuur

De tentoonstelling 'Erasmus in beeld' neemt u mee naar de wereld van de beroemde denker. Door de ogen van kunstenaars uit zijn tijd kijkt u naar de ideeŽn van Erasmus, geordend naar vijf themaís. Krijn de Koning en Tessa van der Waals hebben de handen ineen geslagen om vorm te geven aan dit complexe tentoonstellingsconcept.

Maquette tentoonstellingsontwerp van Krijn de Koning
Maquette tentoonstellingsontwerp van Krijn de Koning

Beeldend kunstenaar Krijn de Koning geeft niet alleen vorm aan de tentoonstelling, maar presenteert bovendien een nieuw eigen werk. Hij was geïnteresseerd in Erasmus, die als kritisch denker betoogde dat alles meerdere kanten heeft. Het resulterende ruimtelijke concept bestaat uit twee duidelijk verschillende lagen. De Koning presenteert de kunstwerken die Erasmus in beeld brengen in een serie kabinetten. Deze ruimtes zijn wit en licht, niets leidt de aandacht af van de 16e eeuwse stukken. De bezoeker die dit tentoonstellingsparcours verlaat, komt in een geheel andere werkelijkheid. Gangen, pleinen en bankjes in donkerblauw richten de aandacht op de fysieke ruimte, op de architectonische objecten en op de bezoeker zelf. De Koning creëerde eigenlijk eigenlijk twee tentoonstellingen, die afzonderlijk van elkaar bezocht kunnen worden, met elkaar verbonden door middel van allerlei doorgangen en doorkijkjes.

Erasmus was geen beeldend kunstenaar, hij gaf uiting aan zijn gedachtegoed via het geschreven woord. Grafisch ontwerper Tessa van der Waals brengt zijn woorden nu letterlijk in beeld. Vijf citaten van Erasmus, verbonden met de vijf thema’s van de tentoonstelling, voeren als een associatief lint van 140 meter door de tentoonstelling. In harmonie met het ruimtelijke concept van Krijn de Koning meanderen ze door de ruimte. Aan de buitenzijde van de tentoonstelling zijn de zinnen aangebracht op ooghoogte, de bezoeker kan ze als een leidraad volgen om de opstelling heen. In het centrum, tussen de kabinetten, zijn flarden van citaten geplaatst op kniehoogte. Ontdaan van een informatieve lading vormen Erasmus’ woorden kunst op zich.

Terug