Nieuwsbrief
Erasmus in beeld 2008
Erasmus in beeld 2008

Tentoonstellingen

Naast Erasmus in beeld is in Museum Boijmans Van Beuningen meer te zien en te beleven. Dit najaar en in 2009 presenteert het museum wederom een breed aanbod tentoonstellingen.

Shirana Shahbazi, Stilleben 26
Shirana Shahbazi, Stilleben 26

Vooral geen principes!
Charley Toorop

Tot en met 18 januari 2009
Charley Toorop (1891-1955) geldt als de krachtigste vrouw in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw. Ze schiep een eigenzinnig, zelfbewust en sociaal bewogen oeuvre. Museum Boijmans Van Beuningen geeft nu met ruim 120 schilderijen een overzicht van haar werk. Bij Charley Toorop is schilderkunst de ultieme vorm van zelfverwerkelijking. Een mooi voorbeeld is het zelfportret uit 1928, dat het museum onlangs verwierf. Het is in de tentoonstelling te zien.

Sgraffito in 3D
Laatmiddeleeuws aardewerk door de bril van Joachim Rotteveel

Tot en met 4 januari 2009

Sgraffito is een versieringstechniek van aardewerk door in de nog natte klei figuren te krassen. Het museum heeft een verzameling van dergelijk aardewerk uit de periode 1450-1550, nu aangevuld met enkele bruiklenen. Aanleiding voor deze tentoonstelling is een nieuw onderzoek met behulp van 3D-reconstructie-technieken uit de medische en industriële wereld. Deze innovatieve visualisatietechnieken worden ingezet om cultureel erfgoed zoals de sgraffito collectie te scannen, archiveren en printen in 3D.

Shirana Shahbazi

Still Life with Shells

Tot en met 18 januari 2009

De Iraanse kunstenaar Shirana Shahbazi (1974) arrangeert en ensceneert stillevens, deels naar voorbeelden van oude meesters. Ze fotografeert de stillevens en vertaalt ze vervolgens naar schilderkunst of installaties. In deze eerste tentoonstelling in het vernieuwde entreegebied van Museum Boijmans Van Beuningen neemt Shahbazi onder meer een werk uit de museumcollectie als voorbeeld. Het stilleven werd nagebootst, gefotografeerd in zwart-wit en daarna verwerkt tot een schilderij door een reclameschilder, met een vervreemdend resultaat.

Uit de collectie Ploos van Amstel Knoef
Nederlandse tekeningen 1780 / 1860
8 november 2008 - 8 februari 2009
In 1998 ontving de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen een schenking van ruim 4.500 tekeningen en schetsboeken van de Stichting Genootschap Cornelis Ploos van Amstel Knoef. Uit deze verzameling van negentiende-eeuwse Nederlandse tekeningen, die werd opgebouwd door de verzamelaars Jan Knoef (1896-1948) en C.J. baron Schimmelpenninck van der Oije (1906-1987), wordt een selectie getoond in het nieuwe prentenkabinet.

Superflex
25 oktober 2008 - 3 mei 2009

In de installatie ‘Copy Right’ stelt het Deense kunstenaarscollectief Superflex zesenvijftig stoelen op in een minimalistisch ‘grid’. De stoelen zijn reproducties van het functionalistische ontwerp uit 1953 van de Deense architect Arne Jacobsen. Door elke stoel met de hand te bewerken maakt Superflex de in serie geproduceerde designklassiekers weer tot unieke exemplaren. Superflex ontwerpt sinds 1994 zogenaamde ‘Counter economic strategies’. Met installaties, acties of projecten biedt het collectief speelse, maar ook zeer kritische, artistieke oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Interventies
Museum Boijmans Van Beuningen geeft de hedendaagse kunst een prominente positie door presentaties te laten reflecteren op de collectie en het museumgebouw. Deze visuele uitspraken worden versterkt door de afwisseling met bestaande kunst uit de collectie waardoor een spanningsveld ontstaat. De interventies scherpen zo het kijken van het publiek en dwingen tot nadenken.
- #7 Olaf Nicolai. Tot augustus 2009

Bezoekers kunnen komend jaar een balletje komen trappen op de binnenplaats van het museum. Olaf Nicolai ontwikkelde met Apollo een sculptuur die tegelijk de omlijsting vormt van een voetbalveld. De bewegingen van de spelers worden gereflecteerd in spiegels, die een stroboscopisch effect genereren. Dit maakt het paviljoen tot een platform voor ‘wannabe’ Apollo’s, de Griekse God van het licht en van de kunsten. Thonik ontwikkelde een bijpassend lijnenspel op de vloer van de binnenplaats.
- #6 Adam Colton. Love arises from the foam. Tot en met 18 januari 2009

In het klaverblad van het Van der Steurgebouw ontwikkelde Adam Colton deze interventie, bestaande uit voorwerpen van grote schoonheid met een adembenemende tactiliteit. Kunstwerken die nergens op lijken, en zelfs dat niet, geïnspireerd op een restje purschuim uit een spuitbus.
- #5 Karin van Dam. Bumping Tumble. Verlengd tot en met 16 november 2008

Uit de koepel van het museum daalt het kunstwerk neer, als een parachute die zich ontvouwt. Bumping Tumble doet zich voor als een organisme en is opgebouwd uit vlotjes, draden, touwen, scheepsboeien en fenders.
- #4 Geert Mul. Horizons. Tot en met 16 november 2008

Een interactieve installatie, waarin het traditionele museale begrip ‘verzameling’ wordt gekoppeld aan een eigentijdse variant daarvan: de database.

De Collectie Twee

17 januari 2009 – halverwege 2010

In De Collectie Twee presenteert het museum opnieuw de eigen collectie. Twee disciplines die anders van elkaar gescheiden zijn: tekeningen én schilderijen uit de wereldberoemde collectie van Museum Boijmans Van Beuningen worden samen getoond en als aanvulling op elkaar gepresenteerd. Op de begane grond van het gebouw is de vormgeving- en designcollectie van het museum te zien.

Pipilotti Rist
7 maart – 10 mei 2009
Met tien nieuwe of nog niet eerder vertoonde videowerken is dit de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Zwitserse videokunstenaar Pipilotti Rist (1962) in Nederland. De vormgeving van de tentoonstelling wordt een ervaring op zich, die de bezoeker meeneemt in een wereld van geluk, ethiek, erotiek en een vleugje zwaartekracht.

Brazilië
23 mei – 23 augustus 2009

Museum Boijmans Van Beuningen belicht de hedendaagse Braziliaanse kunst met een mix van high en low art, straatkunst en politiek geëngageerde kunst, conceptuele invloeden en sensorische kunst. Centraal staat het werk van de baanbrekende, vroeg overleden kunstenaar Hélio Oiticia, wiens invloed zich tot op vandaag in de Braziliaanse kunst doet gelden. Deze tentoonstelling maakt deel uit van de Rotterdamse zomer van 2009 die in het teken staat van Braziliaanse cultuur met een feestelijke manifestatie en tentoonstellingen in verschillende musea.

The Art of Fashion
Installing Allusions

september 2009 – januari 2010

Mode als inspirator voor de kunst, en vice versa! Een grote internationale modetentoonstelling over hoe de mode in vele opzichten de beeldende kunst nadert. De expositie maakt zichtbaar hoe tussen kunst en mode grenzen steeds verder vervagen en hoe beide disciplines elkaar over en weer beïnvloeden. Voor deze tentoonstelling worden in het kader van het programma H+F Fashion on the Edge speciale opdrachten gegeven aan Viktor & Rolf, Hussein Chalayan, Walter van Beirendonck, Anna Nicole Ziesche en Naomi Filmer. Verder wordt werk getoond van onder meer Dai Rees, Jana Bartak, Martin Margiela, Comme des Garçons en Bless.

Terug