Nieuwsbrief
Erasmus in beeld 2008
Erasmus in beeld 2008

Volkskrant lezing Erasmus

De Volkskrant organiseert i.s.m. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam twee exclusieve lezingen over de invloed van Erasmus op de kunst en de maatschappij.

Albrecht Dürer, De heilige Hieronymus, 1521, paneel (eikenhout), 59,5 x 48,5 cm. Museu Nacional de Arte Antiga, Lissabon
Albrecht Dürer, De heilige Hieronymus, 1521, paneel (eikenhout), 59,5 x 48,5 cm. Museu Nacional de Arte Antiga, Lissabon

De grote geleerde Desiderius Erasmus (1466-1536) is een van de beroemdste Nederlanders aller tijden. Erasmus laat zich als humanist uit over geleerdheid en opvoeding, oorlog en vrede en kerk en kunst. In zijn beroemde boek Lof der zotheid stelt Erasmus menselijke dwaasheden aan de kaak. Het boek heeft grote invloed, ook op schilders die voor het eerst wereldlijke onderwerpen gaan schilderen.

Vijfhonderd jaar na de publicatie van Lof der Zotheid, presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een grootschalige Erasmustentoonstelling met schilderijen, tekeningen, prenten en objecten uit o.a. Parijs, New York, Londen en Madrid. Verschillende van deze werken zijn voor het eerst in Nederland te zien en het Louvre heeft bij hoge uitzondering het sublieme portret van Hans Holbein de Jonge uitgeleend. De kunstwerken maken Erasmus’ gedachtegoed inzichtelijk en tonen het belang dat in Europa aan Erasmus werd toegekend.

Volkskrantlezing
Exclusieve middag- of avondlezing voor Volkskrantlezers
De Volkskrant organiseert i.s.m. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam twee exclusieve lezingen over de invloed van Erasmus op de kunst en de maatschappij. De lezingen worden gegeven door conservator Dr. Peter van der Coelen en vinden plaats in het museum op maandagmiddag 1 december 2008 en woensdagavond 10 december 2008.

Voor meer informatie en het bestellen van kaarten kijkt u op www.volkskrant.nl/erasmus.

Terug