Nieuwsbrief
Persnieuws najaar 2008 Museum Boijmans Van Beuningen
oktober 2008

Rondom Erasmus

In het kader van Erasmus in beeld worden in het museum een symposium, workshops, rondleidingen, een familiedag en zelfs een oecomenische kerkdienst gehouden.

Quinten Massys, Geldwisselaar en zijn vrouw, 1514, olieverf op paneel, 70,5 x 67 cm. Musée du Louvre, Parijs
Quinten Massys, Geldwisselaar en zijn vrouw, 1514, olieverf op paneel, 70,5 x 67 cm. Musée du Louvre, Parijs

Oecumenische kerkdienst
In samenwerking met het Laurensberaad wordt in de museumzalen een op kunst uit de tijd van Erasmus geïnspireerde kerkdienst gehouden.
Tijdstip: zondag 4 januari 2009, 10.00-11.00 uur
Kosten: gratis (excl. entree, zonder toeslag)
Reserveren: noodzakelijk, via educatie@boijmans.nl of 010-4419471

Familiedag
Op de laatste dag van de kerstvakantie zijn er voor broertjes & zusjes, vriendjes & vriendinnetjes, ouders en opa’s & oma’s de hele dag activiteiten in het museum. Die hebben allemaal te maken met Erasmus. Je kan schilderen met ei-tempera, een tafel dekken zoals ze dat in de Middeleeuwen deden, je karikatuur laten tekenen of een rondleiding door de tentoonstelling door Erasmus zelf volgen. Voor de volwassenen zijn er lezingen over opvoeding, etiquetten en de omzwervingen van het beroemde standbeeld van Erasmus. Volwassenen en kinderen kunnen ook samen dingen doen, zoals de grote spreekwoordenquiz. Vanaf 1 december staat het volledige programma op www.boijmans.nl.
Tijdstip: zondag 4 januari 2009, 11.00-17.00 uur
Kosten: gratis (excl. entree, kinderen t/m 18 zijn gratis)
Reserveren: niet nodig

Workshop voor volwassenen: oude schildertechnieken
In deze workshop leert u hoe de oude meesters precies schilderden. Aan de hand van een lezing, een bezoek aan de tentoonstelling en een demonstratie in het wrijven van verf raakt u vertrouwd met de schildertechnieken. Na de lunch gaat u zelf aan de slag en brengt deze kennis in de praktijk. De workshop wordt gegeven door Charlotte Caspers, specialiste in het maken van reconstructies en werkzaam bij het restauratie Atelier Limburg en de Universiteit van Amsterdam.
Tijdstip: zondag 18 januari, 11.30-16.30 uur
Kosten: € 55 (incl. entree en lunch)
Reserveren: noodzakelijk, via educatie@boijmans.nl of 010-4419471

Symposium Erasmus
Desiderius Erasmus (1466-1536) vormde het middelpunt van een uitgebreid netwerk van geleerden en denkers. Zoals de tentoonstelling laat zien, onderhield hij daarnaast ook contacten met beeldende kunstenaars, onder wie beroemde meesters als Quinten Massys, Hans Holbein de Jonge en Albrecht Dürer. Bovendien zijn er diverse parallellen en raakvlakken tussen het gedachtegoed van de grote humanist en de beeldende kunst van zijn tijd.
Een aantal gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland belicht uiteenlopende aspecten van het thema van de tentoonstelling, of juist zaken die niet aan de orde zijn gekomen maar wel van belang zijn voor het onderwerp. Voertalen van het symposium zijn het Nederlands en het Engels.
Voor het programma zie vanaf 1 november www.boijmans.nl
Tijdstip: vrijdag 23 januari, 11.00-17.00 uur
Reserveren: noodzakelijk, via educatie@boijmans.nl of 010-4419471

Gratis zondagrondleiding Erasmus
Elke zondagmiddag is er een gratis rondleiding over de tentoonstelling door één van onze museumgidsen.
Tijdstip: elke zondagmiddag, 14.00 uur
Kosten: gratis (excl. entree)
Reserveren: niet mogelijk, u kunt een plaatsbewijs halen bij de informatiebalie Tentoonstellingen (aan de binnenplaats). Vol is vol

Cursus Desiderius Erasmus
De Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs verzorgt een driedelige cursus over Erasmus.
Informatie en reserveren: zie www.kunstgeschiedenis.nl.

Terug