Nieuwsbrief
Persnieuws najaar 2008 Museum Boijmans Van Beuningen
oktober 2008

Tentoonstellingen- kalender

Het museum organiseert de komende maanden enkele opzienbarende tentoonstellingen

Pipilotti Rist, I Couldn¹t Agree With You More, 1999, audio video installation, video still. Courtesy the artist and Hauser & Wirth Zürich London
Pipilotti Rist, I Couldn¹t Agree With You More, 1999, audio video installation, video still. Courtesy the artist and Hauser & Wirth Zürich London

De Collectie Eén
Tot eind 2008
Het museum toont zijn collectie sinds januari 2007 op een chronologische en activerende manier. Het publiek kan opnieuw kennismaken met vele hoogtepunten van de oude schilder- en beeldhouwkunst, de tekeningen en prenten, de moderne en hedendaagse kunst en kunstnijverheid en design.

Interventies
Museum Boijmans Van Beuningen geeft de hedendaagse kunst een prominente positie door presentaties te laten reflecteren op de collectie en het museumgebouw. Deze visuele uitspraken worden versterkt door de afwisseling met bestaande kunst uit de collectie waardoor een spanningsveld ontstaat. De interventies scherpen zo het kijken van het publiek en dwingen tot nadenken.
- #7 Olaf Nicolai. Tot augustus 2009

Bezoekers kunnen komend jaar een balletje komen trappen op de binnenplaats van het museum. Olaf Nicolai ontwikkelde met Apollo een sculptuur die tegelijk de omlijsting vormt van een voetbalveld. De bewegingen van de spelers worden gereflecteerd in spiegels, die een stroboscopisch effect genereren. Dit maakt het paviljoen tot een platform voor ‘wannabe’ Apollo’s, de Griekse God van het licht en van de kunsten. Thonik ontwikkelde een bijpassend lijnenspel op de vloer van de binnenplaats.
- #6 Adam Colton. Love arises from the foam. Tot en met 18 januari 2009

In het klaverblad van het Van der Steurgebouw ontwikkelde Adam Colton deze interventie, bestaande uit voorwerpen van grote schoonheid met een adembenemende tactiliteit. Kunstwerken die nergens op lijken, en zelfs dat niet, geïnspireerd op een restje purschuim uit een spuitbus.
- #5 Karin van Dam. Bumping Tumble. Verlengd tot en met 16 november 2008

Uit de koepel van het museum daalt het kunstwerk neer, als een parachute die zich ontvouwt. Bumping Tumble doet zich voor als een organisme en is opgebouwd uit vlotjes, draden, touwen, scheepsboeien en fenders.
- #4 Geert Mul. Horizons. Tot en met 16 november 2008

Een interactieve installatie, waarin het traditionele museale begrip ‘verzameling’ wordt gekoppeld aan een eigentijdse variant daarvan: de database.

Limited/Unlimited
Honderd jaar Dutch Design

Tot en met 12 oktober 2008

De ambachtelijke en de industriële ontwerptraditie worden aan elkaar gespiegeld op een strakke tijdlijn. Hiermee wordt nieuw licht geworpen op één van de kenmerken van de Nederlandse vormgeving: het naast elkaar bestaan van unica en serieproducten.

Yayoi Kusama
Mirrored Years

Tot en met 19 okt 2008

De tentoonstelling Mirrored Years in Museum Boijmans Van Beuningen van de beroemde Japanse kunstenares Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929) confronteert vroege installaties, films en sculpturen uit de jaren zestig met recente werken. De tentoonstelling toont de samenhang in Kusama's oeuvre door de jaren heen en tegelijkertijd de frisheid en vernieuwing van bepaalde thema's binnen haar werk. Werkend in een zeer persoonlijke taal en met vele verschillende technieken toont Kusama een levenslange interesse in beeld en zintuiglijke ervaringen.

Vooral geen principes!
Charley Toorop

Tot en met 18 januari 2009

Charley Toorop (1891-1955) geldt als de krachtigste vrouw in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw. Ze schiep een eigenzinnig, zelfbewust en sociaal bewogen oeuvre. Museum Boijmans Van Beuningen geeft nu met ruim 120 schilderijen een overzicht van haar werk. Bij Charley Toorop is schilderkunst de ultieme vorm van zelfverwerkelijking. Een mooi voorbeeld is het zelfportret uit 1928, dat het museum onlangs verwierf. Het is in de tentoonstelling te zien.

Shirana Shahbazi
Still Life with Shells

Tot en met 18 januari 2009

De Iraanse kunstenaar Shirana Shahbazi (1974) arrangeert en ensceneert stillevens, deels naar voorbeelden van oude meesters. Ze fotografeert de stillevens en vertaalt ze vervolgens naar schilderkunst of installaties. In deze eerste tentoonstelling in het vernieuwde entreegebied van Museum Boijmans Van Beuningen neemt Shahbazi onder meer een werk uit de museumcollectie als voorbeeld. Het stilleven werd nagebootst, gefotografeerd in zwart-wit en daarna verwerkt tot een schilderij door een reclameschilder, met een vervreemdend resultaat.

Sgraffito in 3D
Laatmiddeleeuws aardewerk door de bril van Joachim Rotteveel

25 oktober 2008 – 4 januari 2009

Sgraffito is een versieringstechniek van aardewerk door in de nog natte klei figuren te krassen. Het museum heeft een verzameling van dergelijk aardewerk uit de periode 1450-1550, nu aangevuld met enkele bruiklenen. Aanleiding voor deze tentoonstelling is een nieuw onderzoek met behulp van 3D-reconstructie-technieken uit de medische en industriële wereld. Deze innovatieve visualisatietechnieken worden ingezet om cultureel erfgoed zoals de sgraffito collectie te scannen, archiveren en printen in 3D.

Erasmus in beeld
8 november 2008 - 8 februari 2009

Desiderius Erasmus (1466 – 1536) is één van de beroemdste Nederlanders aller tijden. Deze grootschalige tentoonstelling laat zien waarom iedereen zijn naam nu nog kent. Belangrijke thema’s in zijn werk als godsdienst, zotheid, oorlog en opvoeding worden belicht aan de hand van kunst uit zijn tijd. Portretten en persoonlijke eigendommen tonen de man achter de ideeën. De tentoonstelling omvat topstukken uit binnen- en buitenland van meesters als Hans Holbein de Jonge, Quinten Massys en Albrecht Dürer, sommige van de schilderijen zijn voor het eerst in Nederland te zien.

De Collectie Twee
17 januari 2009 – halverwege 2010

In De Collectie Twee presenteert het museum opnieuw de eigen collectie. Twee disciplines die anders van elkaar gescheiden zijn: tekeningen én schilderijen uit de wereldberoemde collectie van Museum Boijmans Van Beuningen worden samen getoond en als aanvulling op elkaar gepresenteerd. Op de begane grond van het gebouw is de vormgeving- en designcollectie van het museum te zien.

Pipilotti Rist
28 februari – 3 mei 2009
Met negen grote installaties waaronder twee nieuwe werken is dit de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Zwitserse videokunstenaar Pipilotti Rist (1962) in Nederland. De vormgeving van de tentoonstelling wordt een ervaring op zich, die de bezoeker meeneemt in een wereld van geluk, ethiek, erotiek en een vleugje zwaartekracht.

Brazilië
23 mei – 23 augustus 2009

Museum Boijmans Van Beuningen belicht de hedendaagse Braziliaanse kunst met een mix van high en low art, straatkunst en politiek geëngageerde kunst, conceptuele invloeden en sensorische kunst. Centraal staat het werk van de baanbrekende, vroeg overleden kunstenaar Hélio Oiticia, wiens invloed zich tot op vandaag in de Braziliaanse kunst doet gelden. Deze tentoonstelling maakt deel uit van de Rotterdamse zomer van 2009 die in het teken staat van Braziliaanse cultuur met een feestelijke manifestatie en tentoonstellingen in verschillende musea.

The Art of Fashion
Installing Allusions

september 2009 – januari 2010

Mode als inspirator voor de kunst, en vice versa! Een grote internationale modetentoonstelling over hoe de mode in vele opzichten de beeldende kunst nadert. De expositie maakt zichtbaar hoe tussen kunst en mode grenzen steeds verder vervagen en hoe beide disciplines elkaar over en weer beïnvloeden. Voor deze tentoonstelling worden in het kader van het programma H+F Fashion on the Edge speciale opdrachten gegeven aan Viktor & Rolf, Hussein Chalayan, Walter van Beirendonck, Anna Nicole Ziesche en Naomi Filmer. Verder wordt werk getoond van onder meer Dai Rees, Jana Bartak, Martin Margiela, Comme des Garçons en Bless.

Terug