Nieuwsbrief
Persnieuws najaar 2008 Museum Boijmans Van Beuningen
oktober 2008

Duizenden aanmeldingen voor Turingmuseumbus

Het museum wordt overstelpt met aanmeldingen voor de Turingmuseumbus. Vanaf 1 oktober verbindt de bus de Rotterdamse scholen drie jaar lang met Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum. Nu al zijn er duizenden aanmeldingen van schoolkinderen binnengekomen die gratis van school naar het museum gebracht worden voor een educatief programma. De Turing Foundation heeft het gratis vervoer mogelijk gemaakt, maar doet meer: alle kinderen krijgen vrijkaarten voor een kind en een volwassene in de vorm van het Turing Ticket.

Foto: Kees Spruijt
Foto: Kees Spruijt

Jong geleerd…
Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum slaan - voor het eerst - met de Turingmuseumbus de handen ineen om een jong publiek te bereiken, de museumbezoekers van de toekomst. Uit verschillende onderzoeken blijkt immers dat hoe jonger iemand in aanraking komt met musea, hoe groter de kans dat zij deze later uit zichzelf zullen bezoeken en waarderen.

Veilig vervoer: de beslissende factor
Een inhoudelijk aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand programma is een voorwaarde voor museumbezoek blijkt uit onderzoek. Een tweede voorwaarde voor museumbezoek door basisschoolleerlingen is een heel praktische: het vervoer van en naar het museum. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat het aanbod van gratis, comfortabel en veilig vervoer uiteindelijk de belangrijkste beslissende factor is om een museum te bezoeken.

De cijfers
Gratis busvervoer in de vorm van de Turingmuseumbus zorgt er voor dat het aantal basisschoolleerlingen dat Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum bezoekt vanaf het nieuwe schooljaar 2008-2009 enorm toeneemt: in het eerste jaar met 7.500 leerlingen, in het tweede jaar 10.000 leerlingen en in het derde jaar 15.000.
Momenteel ontvangt Museum Boijmans Van Beuningen 25.000 schoolgaande kinderen per jaar in totaal. De verwachte stijging van dit aantal is een belangrijke reden waarom het museum een speciale educatieve ruimte ‘Kunst Studio’ heeft geopend.

Turing Ticket
Omdat de twee musea het belangrijk vinden om de kinderen te stimuleren om terug te komen met hun ouders, krijgen zij na afloop van hun bezoek een Turing Ticket mee. Hiermee kunnen de kinderen nog eens gratis naar beide musea met een volwassene om hen zelf rond te leiden. Het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen verwachten dat circa 20% van de kinderen zal terugkomen met hun ouders.

Turing Foundation
De Turing Foundation is een nieuw Nederlands vermogensfonds, opgericht door Pieter Geelen uit de beursopbrengsten van TomTom NV, dat haar gelden in Nederland gebruikt om meer mensen te laten genieten van poëzie, klassieke muziek en musea.

Terug