Nieuwsbrief
Vooral geen principes! Charley Toorop
Charley Toorop 2008

Scheringa Museum voor Realisme, Spanbroek

Het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek bezit een van de bekende zelfportretten uit de tentoonstelling 'Vooral geen principes! Charley Toorop'. Dit museum is dan ook zeker een bezoek waard.

Zelfportret met bontkraag, 1940, collectie Scheringa Museum voor Realisme, Spanbroek
Zelfportret met bontkraag, 1940, collectie Scheringa Museum voor Realisme, Spanbroek

Het Scheringa Museum voor Realisme biedt onderdak aan een bijzondere collectie, welke bestaat uit ca. 1200 schilderijen, werken op papier, beelden, objecten en modecreaties.

De basis van de collectie wordt gevormd door de magisch realisten Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Dick Ket, die in de jaren dertig van de 20ste eeuw in Nederland hoogtij vierden. Sinds de opening van het museum in 1997 is de verzameling sterk gegroeid. Behalve op het magisch realisme richt de collectie zich nu ook op (inter)nationale realistische kunst uit het interbellum en op naoorlogs realisme. De collectie toont hiermee een volledig overzicht van de Nederlandse en buitenlandse realistische stromingen uit de 20ste eeuw. Naast een presentatie van de (nog steeds groeiende) eigen collectie, is in het Scheringa Museum voor Realisme altijd een tijdelijke tentoonstelling te bezichtigen. Omdat de collectie in de loop der jaren enorm is uitgebreid, verhuist het museum naar een groter en nieuw te bouwen museum in Opmeer. De opening van het museum wordt begin 2010 verwacht. Voor een goede impressie van het nieuwe museum kunt u een 3D animatie bekijken in het museum en op de website van het museum: www.scheringamuseum.nl.

Openingstijden: elke dag van 10.00 - 17.00 uur. 25 december en 1 januari gesloten

Tentoonstellingsprogramma t/m 1 februari 2009 (onder voorbehoud)
Bevriende Meesterschilders. Gustave van de Woestyne en Valerius de Saedeleer.
Eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van twee belangrijke Vlaamse meesters uit de 20ste eeuw. Veertig schilderijen, waaronder topstukken uit Vlaamse musea en zelden getoond werk van particulieren, bieden een unieke kans om kennis te maken met het werk van de twee bevriende kunstenaars.

Terug