Nieuwsbrief
Nieuwsbrief najaar 2007
Najaar 2007

Aankoop surrealistisch topstuk

Museum Boijmans Van Beuningen is zeer verheugd met de verwerving van het schilderij Paysage avec nuages roses uit 1928 van Yves Tanguy. De aankoop van het surrealistisch kunstwerk was tot op het laatste moment onzeker. Enkele grote fondsen droegen bij, maar dat was niet voldoende om de aankoopsom van 1,1 miljoen bijeen te brengen.

Yves Tanguy, Paysage avec nuages roses, 1928, olieverf op doek, 81 x 65 cm.
Yves Tanguy, Paysage avec nuages roses, 1928, olieverf op doek, 81 x 65 cm.

Een benefietgaladiner bood uitkomst. Op vrijdagavond 28 september 2007 organiseerde het museum een surrealistisch benefietgaladiner om de gewenste aankoop te kunnen verwezenlijken. Particulieren en bedrijven namen dinertafels af waarmeer zij de financiering van de aanwinst completeerden.

Het schilderij is van 29 september tot en met 13 januari voor iedereen te bewonderen in de tentoonstelling Vreemde dingen: Surrealisme en design. Na afloop van de expositie voegt het museum de aanwinst toe aan zijn wereldberoemde collectie surrealisten.

Tot nu toe ontbrak een werk van Tanguy in de collectie Nederland. Het schilderij van Tanguy maakt deel een van een serie van twaalf werken die Tanguy maakte voor André Breton, de gangmaker van het surrealisme in Parijs. Het schilderij toont een nachtelijk landschap in een verstilde, mysterieuze sfeer, waarin zich diverse schelpachtige en andere organische vormen bevinden.

Het museum heeft Paysage avec nuages roses kunnen verwerven van een particulier uit Parijs door bemiddeling van de Amsterdamse kunstadviseur Matthijs Erdman.
Dit schilderij is verworven met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, de Mondriaan Stichting en het VSBfonds, alsmede dankzij de steun van tientallen particulieren en bedrijven die via het benefietgaladiner middelen ter beschikking hebben gesteld.

Terug