Nieuwsbrief
Vooral geen principes! Charley Toorop
Charley Toorop 2008

Activiteiten rondom Charley Toorop

Rondom de tentoonstelling organiseert het museum een grote variatie aan activiteiten voor scholen, kinderen, jongeren en volwassenen.

Maaltijd der vrienden, 1933, collectie Museum Boijmans Van Beuningen
Maaltijd der vrienden, 1933, collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Lezing: ‘Maaltijd der vrienden’ - Charley Toorop en de kunstwereld
Charley Toorop vormde in haar tijd het middelpunt van een bruisende kunstwereld. Veel van haar vrienden waren gevierde kunstenaars. Hun werken maken deel uit van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en zijn tijdens de tentoonstelling te zien. Aan de hand van het schilderij ‘Maaltijd der Vrienden’ staat Jonieke van Es, hoofd Collectie en onderzoek van het museum, stil bij de vriendschappen met onder meer John Raedecker, Pyke Koch, Edgar Fernhout en Gerrit Rietveld.
Tijdstip: zondag 19 oktober, 15.00-16.00 uur
Kosten: gratis (excl. entree)

Reserveren: aanbevolen, via educatie@boijmans.nl of 010-4419471

Lezing en column: Charley Toorop - krachtige vrouw tussen de mannen
Charley Toorop was als vrouwelijke kunstenaar een uitzondering in de door mannen gedomineerde kunstwereld van haar tijd. Hoe werd zij zo succesvol en waarom was dit voor een vrouwelijke kunstenaar zo bijzonder? Na een inleidende column van Harriët Duurvoort, hoofdredacteur van GenerationNow!, vertelt Mirjam Westen over de bijzondere plaats van Charley Toorop in de feministische kunstgeschiedenis. Westen is kunsthistorica, kunstcritica en conservator moderne kunst van het Museum voor Moderne Kunst Arnhem.
Tijdstip: zondag 9 november, 15.00-16.00 uur
Kosten: gratis (excl. entree)
Reserveren: aanbevolen, via educatie@boijmans.nl of 010-4419471

Lezing: Charley Toorop - een leven voor de schilderkunst
Charley Toorop leefde voor de kunst. Haar passie voor het schilderen ging boven alles, zelfs de liefde en haar kinderen moesten daar soms voor wijken. Zo werkte zij aan een eigenzinnig, zelfbewust en sociaal bewogen oeuvre. Marja Bosma vertelt in haar lezing over het leven en werk van de krachtigste vrouw in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw. Bosma is conservator moderne kunst in het Centraal Museum te Utrecht en samensteller van de tentoonstelling.
Tijdstip: zondag 23 november, 15.00-16.00 uur
Kosten: gratis (excl. entree)
Reserveren: aanbevolen, via educatie@boijmans.nl of 010-4419471

Meet & Greet: Carel Blotkamp
In ons programma Meet & Greet kunt u op exclusieve wijze kunst kijken met kunstenaars en ooggetuigen. Dit keer vertelt kunstenaar en kunsthistoricus Carel Blotkamp op zaal over het werk van Toorop.
Tijdstip: zaterdag 13 december, 14.00 uur
Kosten: € 5 (excl. entree)
Reserveren: noodzakelijk, via educatie@boijmans.nl of 010-4419471

Jaren twintigfilm met live muziek
Charley Toorop was een groot liefhebber van de avant-garde cinema. Ze was nauw betrokken bij de oprichting van de Rotterdamse filmliga. Vertov’s ‘Man With A Movie Camera’ (1929) zal haar niet zijn ontgaan. Deze film, een ritmische montage van beelden uit het leven in de moderne stad, groeide uit tot een klassieker van de modernistische cinema. Tijdens de kerstvakantie wordt deze film in Museum Boijmans Van Beuningen voorzien van live geïmproviseerde muziek, uitgevoerd door Izak Boom (gitaar, banjo, mandoline, accordeon), Janos Koolen (mandoline, klarinet, gitaar), Henrik Holm (contrabas, zingende zaag, stofzuiger) en Arthur Bont (cajon en percussie).
Tijdstip: zondag 28 december, 15.00 uur
Kosten: € 5 (excl. entree)
Reserveren: aanbevolen, via educatie@boijmans.nl of 010-4419471

Gratis zondagrondleiding Charley Toorop
Elke zondagmiddag is er een gratis rondleiding over de tentoonstelling door één van onze museumgidsen.
Tijdstip: elke zondagmiddag, 15.00 uur
Kosten: gratis (excl. entree)
Reserveren: niet mogelijk, u kunt een plaatsbewijs halen bij de informatiebalie Tentoonstellingen (aan de binnenplaats). Maximaal twintig personen.

Terug