Nieuwsbrief
Vier de Kerstvakantie met kunst
december 2013

‘Boek in de Maak’

Stillevens uit de collectie van het museum zijn onderdeel van het project ‘Boek in de Maak’ van Vereniging Rembrandt en is geschreven door Peter Hecht.

Samuel van Hoogstraten, Zelfportret met vanitas-stilleven, 1644
Samuel van Hoogstraten, Zelfportret met vanitas-stilleven, 1644

Zou het kunnen? Aan de hand van honderd en enige schilderijen de geschiedenis van de Hollandse schilderkunst vertellen? En zou het mogelijk zijn daarbij alleen maar voorbeelden uit het Nederlands openbaar kunstbezit te gebruiken, zodat er een gedroomde tentoonstelling ontstaat waarvan iedereen desgewenst ook alle gekozen bruiklenen altijd in het echt kan zien?

Peter Hecht, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, probeert het in samenwerking met Vereniging Rembrandt. Beginnend bij het genre stilleven. Van de vroegste aanzetten uit de 15de eeuw tot en met een video van Ger van Elk neemt hij u mee door een denkbeeldige tentoonstelling van 21 werken uit het Nederlands openbaar kunstbezit.

Museum Boijmans Van Beuningen is een van de tien geselecteerde musea voor een landelijke virtuele stilleven tentoonstelling. Deze selectie bestaat uit ‘Stilleven met boeken en wasbekken in een nis’, ‘Stilleven met glas bier, haringen en rookgerei' van Christoph Paudiss en ‘Zelfportret met vanitas-stilleven’ van Samuel van Hoogstraten.

Kijk op www.verenigingrembrandt.nl waarom Peter Hecht nu juist deze werken selecteerde. Het Boek in de Maak is mede mogelijk gemaakt door het kfHein Fonds.
 

Terug