Nieuwsbrief
Onderwijsnieuwsbrief oktober 2013

Boijmans tipt: graphic novel 'De zoon van Rembrandt‘

Droomt u ook weg bij het schilderij 'Titus aan de lessenaar' dat Rembrandt van zijn zoon heeft gemaakt? Wat zou er in hem omgaan? Waar droomt hij van? Museum Boijmans Van Beuningen wijst u dan graag op een bijzondere graphic novel ‘De zoon van Rembrandt’, waarin je de 17de eeuw door de ogen van Rembrandts zoon Titus beleeft.

Links: Rembrandt van Rijn, Titus aan de lessenaar, 1655. Rechts: Voorkant van graphic novel 'De zoon van Rembrandt'.
Links: Rembrandt van Rijn, Titus aan de lessenaar, 1655. Rechts: Voorkant van graphic novel 'De zoon van Rembrandt'.

Titus aan de lessenaar’ is een van de topstukken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het is een portret van Rembrandts 14-jarige zoon die hij met Saskia van Uylenburgh kreeg. De jongen staart in gedachten verzonken boven zijn schrijfsels langs ons heen. Zijn pen houdt hij in de ene hand, inkt en pennenkoker in de andere. Bijzonder zijn de lichtval, de driehoekscompositie en de grove, bijna expressionistische wijze van schilderen van de voorgrond. Bekijk hier een video waarin conservator Jeroen Giltaij vertelt over dit schilderij.

De zoon van Rembrandt: de graphic novel
Met vlotte schetsen en de Gouden Eeuw op de achtergrond schetst tekenaar Robin de hoogtepunten uit het leven van Titus van Rijn, van zijn geboorte in 1641 tot aan zijn dood in 1668. Het is geen biografie maar een persoonlijke strip, over de enige volwassen geworden zoon van Rembrandt. Het biedt mogelijk een aardig hulpmiddel om tieners op een laagdrempelige manier te interesseren voor de Gouden Eeuw en het leven van een schilder als Rembrandt. Daarnaast biedt dit boek tal van mogelijkheden voor verwerkingsopdrachten op beeldend gebied. Hieronder een tweetal suggesties die wij voor u bedachten.

lessuggestie 1: word co-auteur
Voeg op een willekeurige plek een scene toe aan het verhaal. Zorg ervoor dat het ‘kloppend’ is. Dat houdt in dat de scene moet aansluiten op de scene ervoor én erna. Probeer de stijl van de tekenaar zo goed mogelijk na te bootsen. Kijk niet alleen naar de tekenstijl en het lijngebruik, maar ook naar zaken als compositie, contrast en tekstvermelding. Zorg ervoor dat jouw scene naadloos aansluit binnen het geheel en maak minimaal 5 stils.
Wanneer het niet mogelijk is het gehele boek te behandelen kan de docent ervoor kiezen iedere leerling een scene toe te bedelen. De leerlingen dienen in dat geval een passend einde te bedenken voor de scene die zij hebben gekregen. Bij het maken van deze slotscene moeten de leerlingen de auteur/illustrator eveneens imiteren.

lessuggestie 2: Creëer je eigen mini-graphic novel
Voor deze opdracht werk je in tweetallen. Vertel elkaar zo gedetailleerd mogelijk hoe jouw ochtendritueel er vanmorgen uitzag. Probeer het zo beeldend mogelijk te brengen. Het is de bedoeling dat je aan de hand van elkaars beschrijvingen een korte graphic novel gaat maken. Het verhaal wordt maar één keer verteld en er mogen geen verhelderende vragen worden gesteld. In 5 stils probeer je het verhaal zo goed mogelijk weer te geven. Zorg voor interessante composities en denk na over de kadering. Zorg dat er bij minimaal één stil sprake is van een close-up afbeelding.

Scenario & tekeningen graphic novel De Zoon van Rembrandt: Robin
Uitgeverij Blloan van Ballon Media
Softcover, 304 pagina's, zwart-wit
170 x 230 mm - € 19,95
ISBN 978-90-6334-863-2

 

Terug